Ana Pi

The Divine Cypher

The Divine Cypher
The Divine Cypher

10.02 – 11.02.2022

Ana Pi keert terug naar het Kaaitheater met een performatieve en filmische creatie over Haïtiaanse sacrale dansen. In The Divine Cypher gaat ze in dialoog met de twintigste-eeuwse experimentele filmmaker Maya Deren. Deren heeft zeven jaar van haar leven gewijd aan het observeren van de Haïtiaanse cultuur, en de dansen binnen het voodoo-erfgoed. Ze schreef verschillende boeken en maakte meerder films, waaronder The Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti. Bijna 80 jaar later gaat Ana Pi op zoek naar de gewone gebaren en heilige dansen die door Maya zijn gefilmd. Er ontstaat een fantastische dialoog tussen de twee kunstenaars.

The Divine Cypher brengt hulde aan het leven van populaire culturen, openbare ruimten en de mysteries van het onzichtbare. De baanbrekende gebaren van de religieuze culturen Voodoo en Candomblé worden geëerd: hun ritmische en cirkelvormige choreografieën kunnen worden beschouwd als voorlopers van de cyphers die in de hedendaagse straatdansen aanwezig zijn. Ana Pi belichaamt deze voorouderlijke bewegingen en  actualiseert ze door verleden, heden en toekomst met elkaar te verweven.

•  Ana Pi is choreograaf en beeldkunstenaar, urban dansonderzoeker, eigentijds danser en docent. Momenteel is zij geassocieerd choreograaf bij MAC VAL en La Briqueterie - CDCN, voor het Europese project Dancing Museums: The Democracy of Beings. In 2020 ontving zij een beurs van het MOMA voor haar project The Divine Cypher in Haïti. Ze creëert documentaires en verschillende voorstellingen en educatieve vormen (waaronder Le Tour du Monde des Danses Urbaines, reeds gepresenteerd in het Kaaitheater).