Molenbeek danst na 22/03

Brussels choreograaf Benjamin Vandewalle en documentairemaker Dieter Deswarte draaiden een maand na de aanslagen van 22/3 een pakkende film in de straten van Molenbeek, met in de hoofdrol dansende kinderen en hun ongefilterde verhalen. Het resultaat ‘Birdwatching 4x4’ kan je nu in première bekijken in Culture Club Magazine.

'Na de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en in de Brusselse metro kwam Molenbeek opnieuw in een slecht daglicht te staan. Net als zovelen vroeg ik me af: wat kan ik daaraan doen? Hoe kan ik mij als choreograaf ten dienste stellen van de maatschappij? Hulpdiensten verrichten op dat moment ongelofelijk werk, maar als kunstenaar heb je de vaardigheid om ook voor een stukje aan traumaverwerking te doen, door mensen op een andere manier te laten reflecteren. Dood en geweld, terrorisme, dat zijn gevoelige en diepgaande thema’s waarvoor simpelweg geen woorden te vinden zijn. Juist op het punt wanneer we nog maar moeilijk voor rede vatbaar zijn, wordt kunst heel interessant. Zoals men op een vliegtuig bij een noodgeval om een dokter roept, hoorde ik in de straten van Brussel de roep weerklinken “Is there an artist on board?” (lacht). Brussel veranderde ook merkbaar na de aanslagen, in de positieve zin dan.'

Kijk verder

Benjamin Vandewalle

Peri-Sphere

performance

Peri-Sphere
Peri-Sphere

productie

za 25.03 - ma 27.03.17

Benjamin Vandewalles recentste beeldende onderzoek uit zich in deze performatieve installatie. De kunstenaar nodigt je uit om – één op één – plaats te nemen in een mobiel periscopisch systeem dat je volledig opslorpt en desoriënteert. Je zal nooit meer hetzelfde denken over de ruimtelijkheid van kijken.