Encyclopédie de la parole, Ictus & Joris Lacoste [BE, FR]

Suite n° 4

Suite n° 4
Suite n° 4

19.05 – 24.05.2020

In het eerste deel van Suite n° 4 overlappen herkenbare en anonieme stemmen elkaar alsof ze uit verschillende akoestische ruimtes komen. In het tweede deel worden de stemmen vergezeld door acht muzikanten van Ictus. In steeds wisselende constellaties – laverend tussen akoestisch en elektronisch – tonen ze hun muzikale flexibiliteit. Met deze laatste Suite brengt het collectief Encyclopédie de la parole een voorstelling over afwezigheid, zoals een opera zonder zangers of een theater zonder acteurs. Ondanks deze fysieke afwezigheid zijn de personages voelbaar aanwezig. Als geesten keren ze terug van een verre plek, en laten hun stem horen. Gedurende 150 minuten klinken duizend concrete situaties in meer dan 30 talen. Bereid je voor op een mentale trip die alle middelen van het theater aanwendt. Hoezeer is onze dagelijkse werkelijkheid verweven met recent én oeroud discours?

• Het collectief Encyclopédie de la parole onderzoekt het gesproken woord in al zijn vormen. Regisseur Joris Lacoste tekende ook voor de eerste drie Suites, die elk op een virtuoze manier opgenomen stemmen tot leven wekken. De drie vorige delen waren eveneens te zien tijdens het Kunstenfestivaldesarts. Het Brusselse muziekensemble Ictus is een vaste waarde in het Kaaitheaterprogramma. Eerder dit seizoen presenteren ze ook het ‘ademhalingsconcert’ Pneuma.


conception Encyclopédie de la parole & Ictus | composition and music Pierre-Yves Macé & Sébastien Roux | dramaturgy & direction Joris Lacoste | collectors Joris Lacoste & Elise Simonet | sound Alexandre Fostier | light design & video Florian Leduc | artistic collaboration Elise Simonet | production Encyclopédie de la parole & Ictus | co-production TBA | support the European Commission, Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommisie, Ministère de la Culture et de la Communication, DRAC Ile-de-France

Kijk verder

Ictus

Pneuma

muziek

Pneuma
Pneuma

muziek

wo 18.12.19

"We blazen 25 kaarsen uit in het Kaaitheater. Met veel kracht en animo bezingen we onze liefde voor adem en wind." Pneuma is een subtiel klankbad dat zich verspreidt doorheen de ruimte, en waarbij je zelf de afstand bepaalt van waarop je dit adem(be)nemende gebeuren wil meemaken.

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas & Ictus

Rain (live)

dans muziek

Rain (live)
Rain (live)

dans

vr 15.05 - wo 20.05.20

Rain (2001) is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest wervelende voorstellingen, gemaakt op Steve Reichs Music for 18 Musicians. Zeven vrouwen en drie mannen laten zich meeslepen door een onstuitbare gezamenlijke energie. Een bruisend netwerk van ademhaling en snelheid verbindt hen, net als de bijzondere kameraadschap die voorbij de vermoeidheid ontstaat.