Didier Eribon [FR]

Conversation #1

24.09.2018

→ In deze reeks avondvullende gesprekken resoneert het begrip authenticiteit met het gedachtegoed van toonaangevende schrijvers, denkers en filosofen.

In zijn boek Terug naar Reims combineert Didier Eribon een autobiografische vertelling met een krachtige, sociologische analyse. Nadat zijn vader is overleden, keert de schrijver terug naar zijn geboortestad Reims. Hij herontdekt er de Franse arbeiderswereld die hij dertig jaar eerder achter zich liet. Door in zijn eigen familiegeschiedenis te duiken, gaat hij na hoe het klassensysteem hun levensloop heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloedt.

• Didier Eribon is een Franse socioloog en filosoof. Hij schreef een biografie van Michel Foucault, en zijn ideeën over gender, onderwijs en sociale kwesties worden breed geciteerd.

 

Kijk verder

Afua Hirsch

Conversation #2

talk

Conversation #2
Conversation #2

productie

ma 21.01.19

In haar debuut Brit(ish): On Race, Identity and Belonging schrijft Afua Hirsch een subtiele persoonlijke geschiedenis – die tegelijk breder de geschiedenis van een land schetst. Wie kan en mag zich de Britse identiteit toe-eigenen?

Nina Power

Conversation #3

talk

Conversation #3
Conversation #3

productie

vr 08.03.19

In 2009 schreef Nina Power het boek One Dimensional Woman, over de hedendaagse portrettering van vrouwen. Sinds het verschijnen van het boek kwamen de #MeToo-beweging en andere, prangende feministische vragen op tafel terecht. Hoe blikt Nina Power vandaag – op Internationale Vrouwendag – terug op haar boek en oproep van toen?

Thijs Lijster

Conversation #4

talk

Conversation #4
Conversation #4

productie

ma 01.04.19

In onze huidige, complexe wereld zien we de maatschappij steeds meer als een ‘buiten-wereld’, meent de Nederlandse filosoof Thijs Lijster. Tegenover het idee dat geschiedenis iets is dat ons overkomt, breekt hij een lans voor het collectieve vermogen om geschiedenis te maken.