ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

WoWmen! 2014

Festival

Een kritische roze bril
Tussen Internationale Vrouwendag en Equal Pay Day* in organiseren we een tweede editie van WoWmen!, onze focus op gender, maatschappij en kunst. Omdat het nog altijd nodig is om de wereld door een kritische roze bril te bekijken, zonder meteen een Femen-actie te ondernemen. Dat doen we in theater- en dansvoorstellingen, een tentoonstelling, film, debatten en onderzoek.

Onderzoek: Genderverdeling in de kunstensector
Vier jaar geleden voerden het Kaaitheater en het VTi, steunpunt voor de podiumkunsten, een klein onderzoek uit: is de podiumsector wel zo vrouwelijk als doorgaans wordt aangenomen? Nou, dat viel tegen! Om maar één cijfer te geven: van de 32 directeurs bij stadstheaters en kunstencentra waren slechts zeven vrouw. Vier van hen werkten in jeugdtheaters. Samen met het VTi en het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten voerden we dit keer een grondiger genderonderzoek uit, van het seizoen 1992-1993 tot 2012-2013. Bovendien namen we ook de podiumkunstenopleidingen onder de loep.
 
Debatten:Turkije, Feminisme, Protest  
Genderissues blijven de gemoederen beroeren, dat zien we haast dagelijks in de kranten. Voor de twee WoWmen!-debatten kozen we voor thema’s die het laatste jaar brandend actueel waren.
In het openingsdebat zoomen we in op Turkije. Dat land lijkt een dubbele moraal te hanteren: is de tweedeling tussen traditioneel en vernieuwend die je voelt in Oost- en West-Istanbul exemplarisch voor wat er op gendervlak gebeurt ? We sluiten het debat af met een dansduet van Ilyas Odman.
Op vrijdag laten we een aantal experts en activistes aan het woord over de rol van vrouwen in protestbewegingen en hoe het gebruik van naakt daar een rol in speelt. Van de ‘baas in eigen buik’- acties van vroeger tot de rol van vrouwelijke bloggers tijdens de Arabische lente. Met ondermeer de jonge Tunesische activiste Amina Sboui.

Voorstellingen: Hysterie, erotiek, zwangerschap en re-enactment
Ilyas Odman verbeeldt de onmogelijkheid en de drang om samen te blijven met een man. Charlotte Vanden Eynde en Dolores Bouckaert vertrekken van de zogenaamd vrouwelijke, negentiende-eeuwse ziekte hysterie om het te hebben over bedrieglijke lichamen. Anne Juren en Annie Dorsen bekijken een aantal feministische performances uit de jaren zestig vanuit een heel andere hoek. Eleanor Bauer neemt in haar performatieve talkshow BAUERHOUR het hedendaags feminisme onder de loep. In zijn performance bevestigt én ondergraaft choreograaf Pere Faura de voyeuristische blik van u, de toeschouwer. En Ragna Aurich maakt een beeldende voorstelling met drie zwangere vrouwen.

Naast deze waaier van invalshoeken op gender kan u voor en na de voorstellingen de video-expo bekijken, met ondermeer werk van de Frans-Amerikaanse filmmaakster Marie Losier, die ook voor het beeld van deze WoWmen! zorgde. Op de slotdag nodigen we u uit om zelf aan de slag te gaan in een workshop met Marijs Boulogne, en trakteren we op concert én cocktails!

* Equal Pay Day valt dit jaar op 18 maart.


in samenwerking met deBuren, VTI & 0090