ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

De Nieuwe Democratie, naar andere vormen van politiek

talk
debat
24.02.2014

Kritisch nationalisme

De jonge Nederlandse socioloog Willem Schinkel maakte vorig jaar indruk met zijn boek De Nieuwe Democratie, naar andere vormen van politiek. Schinkel pleit voor een nieuwe politisering. Tegen de macht van de markt en de massamedia in, ontwerpt hij een nieuwe Raad van State als bron van kritische tegenmacht. En tegen gemakkelijke kritiek op populisme en nationalisme in, pleit hij voor een kritisch nationalisme dat de natie als een utopisch project in plaats van een museaal project beschouwt. Hij breekt vastgeroeste debatten open over economie, integratie, cultuur, natie, recht, religie en ecologie en laat zien hoe we kunnen komen tot alternatieve politieke denkwegen.

 Na de lezing gaan socioloog Rudi Laermans, bio-econoom Anneleen Kenis en Christophe Meierhans in gesprek met Willem Schinkel. Laermans doceert theoretische sociologie aan de KULeuven. Anneleen Kenis is onderzoekster aan de KULeuven en werkt aan een doctoraat over ecologisch burgerschap, bewegingsopbouw en politisering. Zij is coauteur van De mythe van de groene economie. Valstrik, verzet en alternatieven (2012). Christophe Meierhans is een Zwitsers kunstenaar die woont en werkt in Brussel. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen van strategieën om ons dagelijkse leven en protocol te doorbreken, door het manipuleren van conventionele afspraken, sociale gewoontes of eenvoudige gebruiken. 

 Lezing en debat kaderen in de reeks Me, myself & we en sluiten aan op de voorstelling Some Use for your Broken Claypots van Christophe Meierhans later in de week.

TALEN: Nederlands