Debat met Karen Celis, Yamila Idrissi, Paul Kalma, Gwendolyn Rutten, Bob Van den Broeck

Topvrouwen aan de top - Over quota voor vrouwen in topfuncties

Topvrouwen aan de top - Over quota voor vrouwen in topfuncties
Topvrouwen aan de top - Over quota voor vrouwen in topfuncties

16.03.2010

'Vaak is een vrouw de juiste man op de juiste plaats', aldus Europees commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes in haar campagne voor een vrouwelijke Europese voorzitter. In eigen land wil Joelle Milquet (CDH) quota's invoeren bij de overheid en bij beursgenoteerde bedrijven. En Mediaminister Ingrid Lieten wil meer vrouwen op tv. Drie vrouwen aan de top die pleiten voor meer vrouwen in topfuncties. Meer en meer mensen zijn het erover eens dat waar het gaat om selectiecriteria van bedrijven, er nog heel wat dient te veranderen voor vrouwen werkelijk gelijke kansen hebben. De roep om quota lijkt alsmaar sterker te worden. Maar is quotering het juiste middel? En wat is dan een realistisch streefcijfer? En moeten we dan ook quota invoeren voor andere minderheden?

Karen Celis, historica en politicologe, docente aan de Hogeschool Gent, publiceerde over de geschiedenis van de vrouw in de 19de en de 20ste eeuw en over gender en politiek.
Yamila Idrissi, juriste en politica (sp.a); Brusselse lijsttrekker van sp.a voor het Vlaams Parlement; ze is hiermee de eerste lijsttrekker van allochtone origine in België.
Paul Kalma, Nederlands politicus (PVDA), lid van de Tweede Kamer; op zijn voorstel nam de Tweede Kamer in de wet op dat ondernemingen met meer dan 250 werknemers minimaal 30% vrouwen in de raad van bestuur en de raad van toezicht moeten hebben.
Gwendolyn Rutten, politica; was kandidaat-partijvoorzitter van Open Vld; gemeenteraadslid in Aarschot.
Bob Van den Broeck, jurist en publicist, raadgever Gelijke Kansen op het kabinet van Pascal Smet.
journaliste Liesbeth Van Impe modereert het debat.


organ. deBuren & Kaaitheater