De Parade [Brussels]

Swing

Swing
Swing

20.05 – 25.05.2006

In Swing vertelt regisseur-auteur Rudi Meulemans met drie van de vaste Parade-acteurs, Tom de Hoog, Hilde Wils en Johan Heestermans, het verhaal van de swingperiode, de jaren 30-40 van de vorige eeuw in de USA.

Uitgangspunt is de jazz van die tijd, die in die jaren langzaam evolueert van in hoofdzaak populaire dansmuziek, gespeeld door big bands, naar de meer ‘ingetogen’ variant van de bebop. Op hun tocht naar de verovering van een groot publiek worden de zwarte swingmuzikanten voortdurend gedwarsboomd door de vele verordeningen én geweldplegingen die voortvloeien uit de rassendiscriminatie. De swingmuziek en de strijd tegen het racisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Deze twee hoofdthema’s worden in Swing aangesneden door drie vertellers-buitenstaanders. Twee van hen zijn gemodelleerd op bestaande figuren. John Hammond, erfgenaam van een schatrijke blanke ondernemersfamilie, investeert zijn fortuin in het organiseren van concerten en het produceren van platen van deze zwarte muziek. Elizabeth Hardwick, een New Yorkse schrijfster, neemt het in haar essays op voor de onderdrukte zwarten. Het derde personage, een jonge in New York wonende werkloze homo, is fictief. Hij verzamelt platen en introduceert ons in de muziek van zijn idolen: Duke Ellington, Louis Armstrong, Count Basie, Billie Holiday…


Texte & mise en scène Rudi Meulemans
Dramaturgie Marianne Van Kerkhoven
Avec Tom de Hoog, Johan Heestermans, Hilde Wils
Production De Parade
Coproduction KunstenFESTIVALdesArts
Présentation KunstenFESTIVALdesArts & Kaaitheater
Avec le soutien du Warande et du Kaaitheater