tg STAN [Antwerp]

STUKKEN

STUKKEN
STUKKEN

19.03 – 21.03.2009

stan nodigt een aantal schrijvers uit om voor hen te schrijven
schrijvers die niet noodzakelijk al toneel schreven
schrijvers die wel ooit iets schreven wat stan is bijgebleven
wat één van de spelers van stan ooit is bijgebleven
iets wat het leven van één van de spelers heeft veranderd
iets wat hij of zij heeft geschreven
een essay een speech een roman een kortverhaal een gedicht een column een artikel
er is maar één beperking
één voorwaarde
één overeenkomst
ze schrijven allemaal in het nederlands


Saskia, Patricia, Annelies, Tom, Bart & Yves

In 2009 bestaat toneelspelersgezelschap STAN twintig jaar. Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen en Sara De Roo zijn al die tijd trouw gebleven aan hun manier van toneel spelen: acteursgericht en ondogmatisch. Het ondogmatische zit al verscholen in de roepnaam S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) en komt ook tot uiting in het hybride, maar sterk maatschappijkritische repertoire (Cocteau, Anouilh, Tsjechov, Bernhard, Ibsen, Wilde, Shaw, Diderot...). Dat er acteursgericht wordt gewerkt, blijkt uit het feit dat de groep steevast zonder regisseur werkt: elke acteur heeft zeggenschap over de richting die een voorstelling uitgaat.

Om de groep dynamisch te houden, maakt elk van de vier spelers ook voorstellingen met individuen of gezelschappen buiten STAN en worden regelmatig andere acteurs gevraagd om mee te werken aan een productie. Zo zullen voor STUKKEN, dat in de lente van 2009 in het Kaaitheater in première gaat, behalve twee vaste leden ook Natali Broods, Robby Cleiren, Tine Embrechts, Maaike Neuville en Nico Sturm mee creëren en spelen. Het materiaal wordt geleverd door de schrijvers Saskia De Coster, Patricia De Martelaere, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Yves Petry en Annelies Verbeke .

Het nagesprek, aangekondigd voor 20 maart, is afgelast.


text Saskia De Coster, Patricia De Martelaere, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Yves Petry & Annelies Verbeke | conceived and performed by Natali Broods, Robby Cleiren, Sara De Roo, Tine Embrechts, Maaike Neuville, Nico Sturm & Frank Vercruyssen in association with Jolente De Keersmaeker | costumes Anne-Catherine Kunz | production tg STAN (Antwerp)