Bill Shannon [New York]

Sketchy

Sketchy
Sketchy

04.04 – 06.04.2007

New Yorkse krukkenacrobaat en hiphopdanser voor het eerst in België

Bill Shannon (1970) is in de New Yorkse straten en hiphopmiddens bekroond met de titel van ‘crutchmaster’. Hij was vijf toen men een zeldzame vorm van jicht aan zijn heup vaststelde. Sindsdien is stappen en staan een pijnlijke ervaring. Dankzij de steun van krukken en de snelheid van een skateboard, slaagt hij er toch in zich op een sierlijke zij het opvallende wijze voort te bewegen. Niet alleen op straat, waar hij de aandacht trekt en reacties van omstanders uitlokt, maar ook op de scène weet hij onbeholpenheid aan elegantie en fysieke bravoure te koppelen. Het bizarre schouwspel wisselt momenten van verstilling en ingetogenheid af met uitspattingen van vlegelachtige waaghalzerij, flirtend met evenwicht, zwaartekracht en gevaar.

De band met de straatcultuur is essentieel voor wat Shannon doet. Breakdance, skateboarden, techno, drum ‘n’ bass en hiphop zijn geen obstakel maar net de voedingsbodem voor zijn gestileerde bewegingstaal. Zelf beschouwt hij zich overigens niet als een danser of choreograaf, maar eerder als een performancekunstenaar. In zijn opvoeringen spelen muziek (vaak live dj’s) en het interactief gebruik van video een onmisbare rol, wat ook in de productie Sketchy het geval is.

In Sketchy bundelt de multidisciplinaire krukkenacrobaat de krachten met vijf andere dansers. Zij laten ons de risico’s zien die dansers nemen wanneer ze hun lichamelijke grenzen verleggen. Sketchy laveert tussen een geënsceneerde voorstelling en een reality show; video wordt interactief gebruikt om de prestaties van de dansers te analyseren en om de complexiteit van de urbane artistieke expressie te tonen.


concept & mise en scène Bill Shannon
chorégraphié en collaboration avec et interprété par Michael ‘Stylez’ Colón, Dave ‘Cyclone’ Fogler, Danny ‘Infamous’ Rodriguez, Erika Sato, Bill Shannon, Manny ‘WildChild’ Vega
musique Andre Owens
musique additionnelle DJ Excess
voix Jason ‘Culture’ Lipsey
ingénieur du son DJ Excess
'turntablism & live mixing' DJ Excess
concept vidéo Bill Shannon
animation vidéo Benjamin ‘Jeff’ Chavez
montage vidéo David Szlasa
costumes Erika Sato
concept éclairage & régie David Szlasa