Theater Malpertuis

Recht zal zijn wat ik zeg!

Recht zal zijn wat ik zeg!
Recht zal zijn wat ik zeg!

29.04.2014

Brandend actueel

Zijn stemmenkanonnen succesvol omdat ze het zo goed kunnen zeggen? En wie honoreert de politici? Zijn het de journalisten, het volk, de televisieprogramma’s, de peilingen?  

Recht zal zijn wat ik zeg! is gebaseerd op een volksvergadering die echt heeft plaatsgevonden in het oude Griekenland: de politicus Ktesifon stelde er voor zijn collega Demosthenes in het theater een gouden krans toe te kennen vanwege zijn verdiensten. Demosthenes’ felste tegenstander ziet hierin de gelegenheid zijn rivaal te breken en dient klacht in. Van de rechtszaak die daarop volgt is het publiek getuige in deze voorstelling.  

De Oud-Griekse tekst is nog brandend actueel en roept vragen op over links en rechts, over het hoe en waarom van de democratie, over de verantwoordelijkheid van de politicus maar zeker ook die van de burger.  

Naar aanleiding van de federale verkiezingen op zondag 25 mei 2014 trekt Malpertuis met deze veelgeprezen voorstelling langs een aantal steden. Na elke voorstelling volgt een gemodereerd gesprek tussen telkens een andere politicus en het publiek. Bij Lannoo Uitgeverij verschijnt een boek waarin dezelfde en andere politici een antwoord formuleren op de meest prangende vragen uit de voorstelling. Het boek wordt te koop aangeboden na de voorstelling, inclusief de Oud-Griekse tekst van Recht zal zijn wat ik zeg!

EXTRA: Na de voorstelling gaan Wouter Beke (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) in gesprek met het publiek. Moderator is Anna Luyten.

‘Knetterend toneel. Boeiend en knap vormgegeven.’ - Knack
‘Woordkunst van de bovenste plank.’ - De Morgen
‘Misschien kunnen politici wat meer naar theater gaan?’ - Theatermaggezien
‘Verdomd goede acteurs. ‘ - Trouw

'Confronterend rechtbankdrama verpakt als retorische krachttoer. Zet vraagtekens bij de politieke mores en toont dat populisme een kwaal van alle tijden is.' - De Morgen plaatst Recht zal zijn wat ik zeg! op 9 in haar top 10 podium voor 2013


van en door Thomas Janssens & Matthias Meersman | regie Piet Arfeuille | productie Theater Malpertuis (Tielt)