Sarah Bekambo, Anissa Boujdaini & Laura Nsengiyumva

Positive vibes only?

Positive vibes only?
Positive vibes only?

10.06.2023

Heb je wel eens gehoord van het begrip 'Toxische Positiviteit'? Het kan worden omschreven als de druk om alleen positieve emoties te tonen, waarbij moeilijke emoties worden onderdrukt ten gunste van een vrolijke en vaak vals-positieve façade. Dit Amerikaanse "positieve denken" beoogt een verandering teweeg te brengen in de manier waarop wij onszelf en de wereld om ons heen waarnemen en zo ons algemeen welzijn te verbeteren en ons handelen te beïnvloeden. Het neigt naar een kapitalistisch "streven naar geluk", nooit definieerbaar maar vaak gekristalliseerd door materieel, persoonlijk en sociaal succes.

Dit beroemde "kijken naar de zonnige kant van het leven" kan worden ervaren als een verplichting om ons te vervreemden van de emoties die we doormaken. Het ontkracht de menselijke ervaring in het toelaten van een volledig spectrum van emoties, en kan op den duur leiden tot trauma's, isolatie en ongezonde coping. Een begrip dat moeilijk te vermijden is in onze zogenaamde "moderne samenlevingen".

Op deze JOY editie van TiNWwP nodigen we je graag uit voor dit gesprek met activisten en kunstenaars om te reageren op dit gebod tot "positiviteit" dat we allemaal kunnen ervaren. Want hoe kunnen we positief blijven als de situaties die we meemaken dat niet toelaten? Wat zijn de gevaren van deze positiviteit voor onze geestelijke gezondheid en voor de perceptie van onszelf en de wereld om ons heen? Wat als we de vreugde van sommigen doden om op te roepen tot een wereld die rechtvaardiger en veiliger is voor ons allemaal? En hoe cultiveren we een meer collectieve, diepere en duurzame vreugde?

There's more

Bouchra Lamsyeh & Johanna Couvée

There is Nothing Wrong with People IV: Joy

There is Nothing Wrong with People IV: Joy
There is Nothing Wrong with People IV: Joy
za 10.06 - zo 11.06.23

There is Nothing Wrong with People, but you cannot self-love your way out of systemic oppression (TiNWwP) staat voor een vierdelig artivistisch programma, dat pleit voor geestelijke gezondheid en sociale rechtvaardigheid. De laatste editie staat in het teken van blijheid, met een tweedaagse zomerprogramma vol workshops, performances en lezingen en een memorabel slotfeest