Lia Rodrigues [BR/FR]

Pindorama

Pindorama
Pindorama

10.05 – 13.05.2014

Een stortvloed aan beelden

Het artistieke werk van Lia Rodrigues getuigt van haar politiek en sociaal engagement. Rodrigues is bezielster van een kunstencentrum in een van Rio’s grootste favela’s en als choreografe maakt zij geen onderscheid tussen haar dans en de heterogene samenleving waarin ze met beide voeten staat. Pindorama was de naam van Brazilië vóór de Portugese kolonisatie. Het is ook de naam van het sluitstuk van een drieluik dat begon met Pororoca (2010) en Piracema (2011) – beide waren te zien in het Kaaitheater.

Met schaarse middelen – een kale ruimte, een plastic zeil, naakte lichamen, water – roept de choreografe in Pindorama een stortvloed aan beelden op. Een groep dansers beweegt tussen kwetsbaarheid en geweld, tussen maagdelijkheid en verwoesting. Van eenzame individuen evolueren zij tot een krioelende menigte; ze dromen van een collectief lichaam als schild tegen de razernij van de elementen. Met deze meeslepende ‘levende installatie’ dompelt Lia Rodrigues ons onder in een utopie.

• Lia Rodrigues is één van de boegbeelden van de hedendaagse dans in Brazilië, geprezen om haar fysieke, energieke danstaal. In Maré, een van de grootste favela’s van Rio, richtte zij het cultureel centrum La Casa de Cultura op. Sinds 1990 werkt zij er met haar Companhia de Danças. Zij combineert er artistieke creatie met artistiek en sociaal werk met de bewoners van de favela.

Matinee Kadee - zondag 11/05 -  15u

Voor de ouders: Lia Rodrigues, Pindorama
Voor de kinderen: workshop fantasie door KAMO. We toveren het Kaaitheatergebouw om tot een land dat niet bestaat. De kinderen verzinnen een verhaal vol avonturen en samen brengen we het tot leven. Klaar? Daar gaan we!
Opvang voor broertjes en zusjes tussen 0 en 4 jaar

Op voorhand reserveren is noodzakelijk; de plaatsen voor de workshop zijn beperkt. Deelname is gratis, op voorwaarde van een betaalde reservering voor de matineevoorstelling


creation Lia Rodrigues | dancers t.b.c. | dramaturgy Silvia Soter | artistic collaboration Guillaume Bernardi | lighting design Nicolas Boudier | photography Sammi Landweer | assistant to the choreographer Amalia Lima | residency at Théâtre Jean-Vilar de Vitry – supported by the Conseil Régional d’Ile-de-France | co-production Festival d’Automne (Paris), Théâtre national de Chaillot,  Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine, La Briqueterie/CDC du Val-de-Marne, KING’S FOUNTAIN., Kunstenfestivaldesarts in co-realisation with Kaaitheater, HELLERAU-European Center for the Arts (Dresden), Secretaria  de Cultura do Estado do Rio de Janeiro & REDES de Desenvolvimento da Maré | co-realisation Festival d'Automne (Paris), Théâtre national de Chaillot, Théâtre de la Cité internationale