ZOO/Thomas Hauert [Brussels]

Modify

Modify
Modify

31.01 – 01.02.2009

Barokke overdaad aan sensaties

Met Modify (2004) kan u een van de mooiste voorstellingen van ZOO/Thomas Hauert (her)ontdekken. Zoals altijd bij ZOO, werd de dans ontwikkeld vanuit ‘geleide improvisaties’. Daarbij zoeken de dansers de frictie tussen vrijheid en dwang op. Het is een methode om het lichaam te laten ‘spreken’, om de groepsdynamiek zijn werk te laten doen, om betekenis te puren uit de vorm. Dat levert een bewegingstaal op die vaak complexer en rijker is dan wanneer men zich houdt aan vooraf bepaalde concepten, aldus Thomas Hauert.

Voor Modify werkte de groep op bestaande muziek die functioneert als een dwingende kracht van buitenaf. Er werd gekozen voor Psalms of Repentence van Alfred Schnittke en Music for the Royal Fireworks en Water Music van Georg Friedrich Händel. Deze stukken werden geselecteerd op basis van hun intrinsieke muzikale kwaliteiten en hun schoonheid, maar ook omwille van hun symbolische betekenis: het eerste zou kunnen wijzen op religieuze macht, de twee andere doen denken aan wereldlijke macht. Manon de Boer tekende voor de fotografische achterwand van de scène: een kamer met een bed, de plek waar zowel de meest intieme als de meest existentiële ervaringen plaatsvinden, naast een overvloed aan objecten die in de loop van een leven verzameld werden, evenveel herinneringen.

De erg chaotisch ogende en uitvergrote fotografie en de wel bijzonder imposante muziek voor een podium van zes dansers, in combinatie met het kleurrijke lichtontwerp van Jan Van Gijsel en de kostuums van Jeremy Dhennin en Laurent Edmond, creëren een barokke overdaad aan sensaties. Een verlangen om de toeschouwer te overspoelen met informatie, om hem te desoriënteren, om zijn mentale vermogens te overstelpen en hem zodoende uit te nodigen om het werk op een meer intuïtieve manier te benaderen.


concept, direction Thomas Hauert | originally created by Thomas Hauert, Martin Kilvady, Mark Lorimer, Sara Ludi, Chrysa Parkinson, Ursula Robb | choreography and dance Thomas Hauert, Lisa Gunstone, Martin Kilvady, Sara Ludi, Chrysa Parkinson, Mat Voorter | music Alfred Schnittke, Georg Friedrich Haendel, Aliocha Van der Avoort | lighting Jan Van Gijsel | visual Manon de Boer | costumes Laurent Edmond, Jeremy Dhennin | production ZOO vzw (Brussels) | coproduction Kaaitheater (Brussels), Théâtre de la Ville (Paris), Tanzquartier (Vienna) | support Government of Flanders, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Pro-Helvetia. and SACD (program "1500 hours to dance") | thanks to Stuk-Kunstencentrum (Leuven), P.A.R.T.S., Rosas, Needcompany, Thierry Lewyllie, Mark Leys, Denis Laurent, Mat Voorter, Samantha van Wissen, Pascale Gigon, Christiane Dhennin