Tg STAN [BE]

JDX A public enemy

JDX A public enemy
JDX A public enemy

23.04 – 25.04.2014

Een ‘vijand van het volk’

JDX – A public enemy vertelt het verhaal van een enkeling die tegenover een maatschappelijke en politieke meerderheid staat. Een dokter ontdekt dat het water in het nieuwe kuuroord van de stad ernstig vervuild is. Zijn broer, de burgemeester, weigert op te treden omwille van de zware financiële gevolgen die dat zou hebben. Uiteindelijk wordt de dokter als een ‘vijand van het volk’ gebrandmerkt, want de bevolking denkt dat haar welvaart bedreigd wordt.

JDX – A Public Enemy gaat terug op Henrik Ibsens Een vijand van het volk, een vlijmscherpe komedie die vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet. In agitpropstijl stelt de voorstelling het totaal gebrek aan oprechtheid in een democratie aan de kaak, het gesjoemel, de leugens, de intimidaties, het bedriegen van de bevolking, de onverdraagzaamheid... De rol van de media en de valkuilen van de democratie worden uitvoerig belicht.

Aan de vooravond van de federale verkiezingen en naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan, speelt tg STAN opnieuw JDX – A public enemy, een voorstelling die de vier STAN-spelers creëerden in 1993.

‘Een van de meest bijtende en tegelijk komische voorstellingen van STAN’ – Tijd Cultuur (1999)

‘A sharp look at media spin, pragmatic politics and selfishness’ – The Bulletin (1999)

‘Cet “Ennemi…” est notre ami’ – Libération (1998)

‘Du théâtre nu, terre à terre, déshabillé par des acteurs « engagés », sans militantisme… Grotesque, cinglant ! Et si familier…’ – La Libre Belgique


tekst Hendrik Ibsen | van en met Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen | productie en techniek tg STAN