Abattoir Fermé [BE]

Grey Gardens

Grey Gardens
Grey Gardens

03.04 – 05.04.2014

Waar het lachen pijn doet

In 1975 stoten de documentaire filmmakers Albert & David Maysles op een door de natuur overwoekerd huis in het chique East Hampton, New York. De vervallen villa blijkt bewoond door moeder Edith Beale en haar dochter Edith – ofte Big Edie en Little Edie. Intimi van de Beales zijn er nauwelijks: hoewel ze naaste familie zijn van presidentsvrouw Jackie Kennedy (!), raakten de dames door de jaren heen steeds meer geïsoleerd en vereenzaamd. Hun enige gezelschap op het domein bestaat uit vlooien, zwerfkatten en een koppel wasberen dat zich gestaag een weg vreet door muren en plafonds. Little Edie blijkt bovendien getekend door het trauma van een gefnuikte showbizz-carrière – gedwarsboomd door de moeder. Ze ontwerpen hun eigen kleren, mijmeren over onbeantwoorde liefdes en treiteren mekaar over vroeger en nu, tot op het punt waar de grenzen tussen comedy en drama vervagen en het lachen pijn doet.

• Abattoir Fermé heeft een toneelbewerking al een paar jaar op het verlanglijstje staan. Met Gène Bervoets en Chiel van Berkel in de rol van moeder en dochter vond het gezelschap de juiste spelersconstellatie. Grey Gardens wordt een voorstelling over verpauperde adel, schone schijn en vergankelijkheid.

“We better check on mother and the cats.
She's a lot of fun, I hope she doesn't die.
I hate to spend another winter here though.
Oh God, another winter…”
- Edith Bouvier Beale

 

Soul Food: aan tafel met Stef Lernous

Za 5/04 18:00>20:00 Kaaistudio’s | NL | diner € 12 (ticket voor de voorstelling niet inbegrepen)

U schuift aan voor een lekkere maaltijd met een glaasje wijn en een dessert, en ondertussen gaat journaliste Anna Luyten in gesprek met regisseur Stef Lernous over diens inspiratiebronnen. Lernous is de auteur van een ondertussen indrukwekkend oeuvre dat zijn gelijke niet kent in het theater van de Lage Landen & wijde omgeving.


bewerking en regie Stef Lernous | spel Gene Bervoets & Chiel van Berkel | decor en licht Sven Van Kuijk | productie Abattoir Fermé i.s.m. kc nOna