Sequentia [Cologne]

Edda

Edda
Edda

03.03.2006

Steeds meer muzikanten verkennen het allervroegste repertoire en delven daar onbekende meesterwerken op. Deze cyclus biedt een staalkaart van hun onderzoek. Dialogos en Sequentia maken muzikale reconstructies rond oude sages als de Edda en het Visioen van Tondal. Capilla Flamenca brengt ons tot bij de Ars Nova. En het ensemble Mala Punica brengt vocale en instrumentale variaties op Franse en Italiaanse muziek uit de veertiende eeuw.

Sequentia werd in 1977 opgericht door Benjamin Bagby en wijlen Barbara Thornton en brengt een repertoire dat gaat van de 10de tot de 14de eeuw. Het in Keulen gevestigde ensemble scoorde een ‘wereldhit’ met de opname van de Canticles of Ecstasy van de mystica Hildegard von Bingen. 

De Edda is een van de oudste IJslandse legendes en vertelt het verhaal van het Rijngoud, dat ook Wagner inspireerde tot zijn Ring-cyclus. Bagby’s research bracht hem naar IJslandse en andere Noorse traditionele volksmuziek. Sequentia zingt de originele teksten van de Edda (ca. 800-1000).