Toneelgroep Ceremonia [Gent]

Brand

Brand
Brand

01.09 – 03.09.2005

Brandweerman Julius Vandenberghe wordt in 1943 samen met twaalf collega’s gedeporteerd naar Duitsland. Tien van hen overleven de concentratiekampen niet. Op verzoek van ex-collega’s en vrienden schrijft hij zijn gruwelijke ervaringen in twee schoolschriftjes neer. Zijn aangrijpende getuigenis en een handvol biografische gegevens vormen het vertrekpunt van Brand. Maar hoe vertel je het onzegbare? Terwijl Vandenberghe kiest voor een verhaal als verslaggever, neutraal en afstandelijk, verkiest De Volder anekdotiek en voert de directe omgeving van ‘Julien’ op. De beklemmende voorstelling doet een poging om te achterhalen hoe het zo ver is kunnen komen, wat er gebeurd kan zijn voor de arrestatie. Met Brand wil De Volder geen zand in de ogen strooien, maar het publiek bewust maken van de terreur van het verleden. Of zoals Vandenberghe het zelf verwoordt: ‘dat in de toekomst zoiets nooit meer zou kunnen gebeuren’.
 
Na Diep in het bos en Achter ’t Eten is regisseur Eric De Volder opnieuw geselecteerd voor Het Theaterfestival met een qua thematiek loodzware voorstelling. In Brand slaagt hij erin het onbeschrijfelijke van wandaden als oorlog en folterpraktijken voelbaar te maken. Wreed schoon theater.


texte, décor, mise en scène Eric De Volder
avec Mariken Bijnen, Annelies De Nil, Leen De Veirman, Ineke Nijssen, Johan Knuts, Hendrik-Hein Van Doorn en Benjamin Van Tourhout

 

KVS
7 Quai aux Pierres de Tailles
1000 Bruxelles

Le KVS se trouve à 10 minutes à pied du Kaaitheater

Transport public: 
 
metro: 
Metro 2 : Clemenceau- Simonis > arrêt Yser> sortie Antwerpsepoort  

bus et tram: 
Tram 18 (MIVB Houba De Strooper-Dieweg): arrêt Yser
Bus 47 (MIVB Vilvoorde-De Brouckere ): arrêt Antwerpsepoort
Bus 46 (MIVB Noord-Moortebeek): arrêt Antwerpsepoort