Eleanor Bauer [BE]

(BIG GIRLS DO BIG THINGS)

(BIG GIRLS DO BIG THINGS)
(BIG GIRLS DO BIG THINGS)

09.12 – 11.12.2010

De buitenkant

Vorig seizoen sloot de jonge choreografe Eleanor Bauer het WoWmen!-festival in grandeur af met deze solo. Bauer is letterlijk en figuurlijk een ‘big girl’, een getalenteerde danseres, zangeres en actrice. Een oude man vertelde haar ooit dat ze een ijsbeer is die danst als een zwaan. Het ijsberenkostuum en de zwarte zwaan uit het Zwanenmeer zijn een rode draad doorheen de voorstelling.

Bauer: ‘Het stuk zit vol verwijzingen naar grote personae en expressies, van Patsy Cline tot Ice Cube, van Martha Graham tot Karen Finley. Ik werk daarmee in termen van schaal, van afmetingen en volume, van fragiliteit en aarzeling tot absolute extravagantie. Ik ga op zoek naar wat een enkele persoon allemaal kan omvatten, naar wat mensen verwachten van een grote persoonlijkheid. Ik graaf in mijn persoonlijke geschiedenis en verlangens, dingen die mij getekend hebben. Niet om ze te analyseren, nee, ik bekijk de buitenkant als inhoud, want de performer werkt aan de buitenkant, waar dingen zichtbaar gemaakt worden.’ Een solo waar het spelplezier van afdruipt.

• In 2004 maakte Bauer, toen nog studente bij PARTS, de hilarische solo ELEANOR!. Nadien volgden Dig my aura (2007) en At Large (2008). Bauer is dit seizoen ook te zien in The Song van Rosas. Het Kaaitheater coproduceert haar nieuwe voorstelling The Newest Age die in februari in première gaat.

‘Bauer overschrijdt de grenzen van ras, geslacht, soort, fysieke beperkingen en mogelijkheden, waarbij ze ten slotte aan haar eigen lichaam ontsnapt. (…) Het stuk is niet alleen vernuftig en virtuoos, het is komisch op de koop toe… één spetterend vuurwerk van acteerplezier. Om zelf te ontdekken. En niet te missen.’ **** – De Morgen


concept & performance Eleanor Bauer | costumes Ada Rajszys | music Jean Sibelius, Willie Nelson | production Caravan Production vzw for Good Move vzw | co-production Vooruit Gent, Workspace Brussels