WoWmen! 2018
WoWmen! 2018

‘My own definition of a feminist is a man or a woman who says, ‘Yes, there’s a problem with gender as it is today and we must fix it, we must do better.’ All of us, women and men, must do better.’ Chimamanda Ngozi Adichie (We Should All Be Feminists)

Het is de week van internationale vrouwendag: hoog tijd voor de derde editie van WoWmen! Dat deze focus op gender, maatschappij en kunst nog steeds nodig is, blijkt uit de actualiteit. Keer op keer moeten vrouwen opnieuw strijden voor rechten die – dat dachten we toch – al lang verworven waren in het Westen. Herinner je ondermeer de Poolse politicus Janusz Korwin-Mikke die het logisch vindt dat vrouwen minder verdienen omdat ze ‘zwakker zijn en minder intelligent dan mannen’, en de Nederlandse politicus Thierry Baudet die vindt dat ‘vrouwen minder excelleren’. Maar de tegenreacties stemmen tot hoop. De dag na Donald Trumps inauguratie marcheerden miljoenen mensen overal ter wereld tijdens de Women’s March – tégen zijn achteloze seksistische uitspraken.

WoWmen! kiest voor ambiguïteit. Verwacht je aan makers die niet eenduidig te categoriseren zijn – noch in genre, noch in thematiek. Welke identiteiten ontdek je op de scène als kruispunt van gender, leeftijd, klasse, afkomst en religie? Wat betekent minderheid? En wat zijn de mechanismen van pornografie vandaag? We richten de blik in Scandinavische richting waar feminisme al lang mainstream lijkt te zijn. Ook buigen we ons over Rebecca Solnits mansplaining en over Joanna Macy’s minder dualistische samenleving. In lijn met het seizoensthema RE:RITE onderzoekt The Monastery de maatschappelijke herwaardering van het cyclische en van de veranderlijkheid in een (vrouwen)lichaam.

Het lezingenprogramma van WoWmen! speelt kort op de actualiteit: pas in januari hoor je alle details.