IN/FINITY An infinite project about and in finitude

IN/FINITY
IN/FINITY

26.10.2017

Het eerste dagcentrum voor supportieve en palliatieve zorg TOPAZ (VUB) (opgericht door Wim Distelmans) biedt ondersteuning aan patiënten met een ongeneeslijke ziekte en aan hun naastbestaanden. Het Kaaitheater zet mee de schouders onder hun driejarig artistiek-participatief project IN/FINITY, waarbij kunstenaars en de gasten/patiënten van het centrum in dialoog treden rond het thema (on)eindigheid. Het is niet ondenkbaar dat sommige deelnemers het artistieke eindresultaat nooit zullen zien. In een mix van toonmomenten en gesprekken krijg je een inkijk in dat werkproces, halfweg.

De kunstenaars gaan op het einde van de avond het gesprek aan met wetenschappers én elkaar over transhumanisme, het belang van aanraking in kunst en zorg, het effect van ademhaling op welzijn, en de kracht van verbeelding in een ziekteproces.

 

PROGRAMMA

17:00 > 22:00 (continuously, 20 min.) Emi Kodama
Performance: It begins at the tip of your pencil

Aan de hand van blind tekenen en de kracht van een eenvoudig verhaal nodigt Emi Kodama je tijdens een one-on-one performance uit voor een reis in de verbeelding. De Canadese verkent het dagdagelijkse via korte verhalen die vorm krijgen in performances, installaties, video, geluid, fotografie en tekeningen.


17:00 > 17:30 Mike Schmid/Ictus    
Performance: Breathcore

Een Breathcore is een koor zonder dirigent of partituur dat via ademhalen – de klank, de vibraties, de tactiliteit – verschillende manieren van collectiviteit verkent. De performers laten hun ademhaling resoneren en creëren zo een nevelig veld van ademhalingslandschappen.


18:00 > 19:00 Jorge Léon & TOPAZ
Book presentation: AND?

Een goed portret van iemand maken, is een manier om hem thuis te brengen. Of dat nu geschreven, gefotografeerd of geschilderd is. Twaalf gasten van TOPAZ gingen aan de slag met hun zelfbeeld.

Het boek wordt voorgesteld Jorge León en de (artistieke) medewerkers, gasten en vrijwilligers van TOPAZ.


19:30 Vera Tussing   
Performance: Staging Encounters

Vera Tussings focust al langer op de magie die in beweging en aanraking verhuld zit. Samen met haar team nodigt ze de gasten van TOPAZ uit om te praten over en te experimenteren met de manieren waarop je een publiek kunt binnenloodsen in een theatrale ervaring. Nu presenteert ze verschillende fragmenten van dat proces.


20:30 the artists of IN/FINITY
Panel discussion

Kijk verder

Our Daily Death - Opening Night

Our Daily Death  - Opening Night
Our Daily Death  - Opening Night

productie

wo 25.10.17

In onze Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven.

Claire Croizé & Etienne Guilloteau

Mer-

dans muziek

Mer-
Mer-

productie

vr 27.10.17

Vijf dansers en vijf muzikanten brengen een meerstemmig stuk over dood en afscheid. Toch blijft er ruimte voor lichtheid. Want van bij je geboorte zet het sterven zich in als een continue beweging: het leven in vrije val. Net door die dood te erkennen, willen Croizé en Guilloteau dat leven voluit vieren.

Robert Steijn

Walk Into Nothingness

ritueel

Walk Into Nothingness
Walk Into Nothingness

productie

wo 25.10 - vr 27.10.17

In boeddhistische kloosters leert men via meditatie het leven te beschouwen vanuit de eigen sterfelijkheid. Robert Steijn heeft deze meditatieoefening tot een ritueel gemaakt. Samen wandel je de stad in, alsof het de laatste keer is dat je die wandeling maakt.

Thomas Quartier

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude

talk

Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude
Performing Death. Rituals and Spirituality of Human Finitude

productie

vr 27.10.17

Hoe kunnen we omgaan met eindigheid? Door met de dood te leven. Hoe kan dat? Door die dood te belichamen. Tijdens deze lezing legt Thomas Quartier –benedictijnse monnik en professor Liturgische en Monastieke Spiritualiteit aan KU Leuven – een ritualistische link tussen leven en dood, met behulp van muziek, belichaming en transcendentie.

Jorge León

Forever Kids (6-8j)

workshop

Forever Kids (6-8j)
Forever Kids (6-8j)

productie

wo 25.10.17

Samen met de kinderen exploreert Jorge León speelse invalshoeken tot het thema onsterfelijkheid.