film

Les grandes remplaçantes ?

debat film

Les grandes remplaçantes ?
Les grandes remplaçantes ?

debat

za 10.07.21

Tijdens dit avondvullende programma nemen verschillende Belgische personen en collectieven met een intersectionele en feministische visie het woord. Ze zullen het hebben over hun discours, over hun nieuwe terminologie en over de weerstand die ze ervaren bij andere feministische bewegingen – voornamelijk van witte feministen.

FOR ALL QUEENS!

So You Wanna Vogue Huh?!

film

So You Wanna Vogue Huh?!
So You Wanna Vogue Huh?!

film

vr 01.10.21

In maart 2021 gooide Kaaitheater de deuren open voor FOR ALL QUEENS! Op twee dagen tijd blikten ze een film in die je meeneemt doorheen drie ruimtes die telkens een andere kijk geven op wat ballroomcultuur is. Wil je meer te weten komen over deze gemeenschap en cultuur? Dan zul je leren wat de do’s & don’ts zijn, inzicht krijgen in de geschiedenis, en zien dat die duckwalk niet zo bouncy hoeft te zijn.

Mophradat

Read the Room

performance film talk

Read the Room
Read the Room

performance

di 30.11 - za 04.12.21

Drie dagen lang verwelkomt Mophradat je in het Kaaitheater voor een artistiek programma rond ‘de moeder’. Het afgelopen jaar was dat een centraal gespreksonderwerp bij Mophradat, en deze gesprekken nemen nu een performatieve vorm aan. Een aantal krachtlijnen structureren het programma, zoals moedertaal, moederschap, moederland en moeder natuur. Hoe kun je je verzetten tegen de opvallende ongelijkheden die je dagelijks tegenkomt?

Michiel Vandevelde

Ghosts of the past

film online

Ghosts of the past
Ghosts of the past

film

do 10.06.21

In dezelfde week waarin je Michiel Vandeveldes Goldberg Variations en Dances of Death kunt meemaken in het Kaaitheater, blikt hij terug op negen jaar creëren en choreograferen door een video-als-tentoonstelling te regisseren. Gefilmd in één enkele take met een drone, dwaal je door het lege gebouw van PACT Zollverein. Elke kamer bevat 'spoken uit het verleden', waar de volgende kamer op voortborduurt. Je komt dansers, dansen, geluiden en teksten tegen. Reizend langs fragmenten van Michiels voorstellingen, komen de onderliggende bouwstenen en vragen bloot te liggen.

Etienne Guilloteau/ECCE

Retour Amont: Le Rêve

film online

Retour Amont: Le Rêve
Retour Amont: Le Rêve

film

vr 04.06.21

Wat is een metamorfose anders dan een transformatie die haar oorspronkelijke vorm overstijgt? Als een lied doorspekt met samples en citaten vermengt Retour Amont: le Rêve nieuwe en oude bewegingen, teksten van René Char en Foucault en live muziek van Cage tot Schönberg. Aangezien de voorstelling niet voor een live publiek kon plaatsvinden, maakte het gezelschap er een filmregistratie van.

Sarah Vanagt

AFGELAST: Divinations

installatie film

AFGELAST: Divinations
AFGELAST: Divinations

installatie

za 07.11 - zo 08.11.20

Opgelet: deze installatie & filmvertoning zijn afgelast om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

Kinderen uit Brussel, Athene en Sarajevo rollen transparante stroken tape uit in de straten waar ze opgroeien. Wanneer ze die lostrekken, komt een afdruk van de stad mee. Via een oude toverlantaarn komt dit ultra-realistische dagboek tot leven. Divinations verwerkt al deze vormen en beelden in een film en een installatie.

Rebecca Simons

Letters from the Past

film

Letters from the Past
Letters from the Past

film

vr 06.03.20

Een ontmoeting tussen kleindochter en grootvader brengt lang verdrongen herinneringen naar boven. Letters from the Past is een film over seksueel misbruik binnen de familie, dat de deuren wil openen voor een bredere en meer genuanceerde discussie. Rebecca Simons vertelt een persoonlijk, complex verhaal over clashende realiteiten en herinneringen van een gezin.

431 (Lietje Bauwens & Wouter de Raeve)

WTC A Love Story

film

WTC A Love Story
WTC A Love Story

film

di 11.02.20

In 1970 ging de Brusselse Noordwijk tegen de vlakte om plaats te maken voor ‘Little Manhattan’, een modernistische, business georiënteerde droom met twee World Trade Centre torens als haar kroonjuwelen. Dit project faalde en de torens stonden jarenlang grotendeels leeg, tot de eigenaar in 2017 een hernieuwde interesse kreeg in de buurt. Lietje Bauwens en Wouter De Raeve maakten deze veranderingen mee vanaf hun studio op de 25e verdieping van WTC-toren 1 en besloten zich in het debat te mengen door een film te maken met de actoren die een stem claimen in de transitie.

Jérôme Bel

Rétrospective

film talk

Rétrospective
Rétrospective

film

do 07.11.19

Rétrospective is Jérôme Bels subjectieve terugblik op zijn eigen werk. Uit zijn videoarchief koos hij verschillende dansfragmenten. Via een zorgvuldige montage reconstrueert hij daarmee de ontwikkeling van zijn denken over dans. Door de nadruk te leggen op de verwevenheid van dans en politiek komen centrale thema’s in zijn werk bovendrijven. Na de filmvertoning volgt een uitgebreid nagesprek met de choreograaf.