Lees meer - Le Maillot - one Size Fits All

Een inkijkje in het co-creatie proces van Le Maillot - One Size Fits All

Meer algemene informatie over de voorstelling en de credits vind je hier.

Globe Aroma heeft de voorbije jaren – o.a. in coproductie met Kaaitheater – meerdere co-creatieve performance-projecten opgezet en nodigde daarvoor telkens een andere kunstenaar uit. In 2020-2021 is dat theatermaker/performer/choreograaf Ahilan Ratnamohan. Eigen aan deze co-creatieprojecten is de dunne lijn tussen proces en (eind)product. De artiesten en makers van Le Maillot delen hier een aantal teksten en opnames van de repetities.


Persoonlijke herinneringen van de performers aan hun eerste voetbaltruitje

Jess 
Je eerste échte voetbaltruitje is altijd bijzonder. Míjn eerste was een beetje glimmend met de naam van mijn team Femina Whitestar er op. Ik herriner mij nog dat ik, wanneer ik het aantrok voor de wedstrijd, dacht: ‘ik zal shinen, als een ster’. De textuur was heel aangenaam, en voor mijn gevoel sloot het tenue precies aan bij onze club omdat het zo simpel was: zonder sponsors met enkel het nummer, terwijl we toen het beste vrouwen team in Anderlecht waren. 

Mahy
Het voetbaltruitje dat in mijn geheugen gegrift staat is mijn eerste Tamil Eelam truitje (Tamil Eelam is een voorgestelde onafhankelijke staat die veel Tamils ​​in Sri Lanka en de Sri Lankaanse Tamil-diaspora willen creëren in het noorden en oosten van Sri Lanka). Ik droeg nummer 16 en het vertegenwoordigenen van het rood gele truitje voelde als iets speciaals. Mijn eerste ‘officiele’ truitje was een Chelsea kit. Ik herinner me nog steeds de mooie blauwe kleur en hoe het glimmende label bewees dat het een échte was.

Lisa
Ik heb lang geen eigen voetbaltruitje gehad. Als ik op het pleintje in de buurt gingen voetballen, nam ik er soms een uit de kast van m'n broers. Tot op mijn zevende verjaardag: dan kreeg ik van mijn oma en opa een voetbaltruitje. Ik was daar super blij mee, want daarvoor kregen we eigenlijk altijd stripboeken cadeau. Toen ik het openmaakte wist eigenlijk niemand van het feest van welke club het truitje was. Ik heb het hele feest aangehouden en ben daarna op het pleintje gaan voetballen met m'n buurjongens. Zij vertelden mij dat het truitje van Imbrahimovic van Inter Milan was.

Lucie
Mijn eerste voetbalshirt was voor de ploeg van Herstal, waar ik als keeper speelde. We wonnen 3 bekers. We waren de beste, tot mijn trots en vreugde. Het ergste is dat mijn ouders het niet weten. Mijn tweede voetbalshirt was van het Belgische team, waarvan ik een echte fan ben.

Oumar
Een van mijn eerste herinneringen aan een voetbal trui is die van Brazilië, een oude variant van de moderne voetbaltruitjes, die -denk ik- van mijn vader was. Het was een klassieke gele trui, uit de jaren 70 met een kraag en het oude logo van de Braziliaanse federatie en de drie sterren voor de drie wereldbekers die ze hadden gewonnen.
Onlangs was ik in Senegal, een van mijn thuislanden, en heb ik het nieuwste shirt van de nationale ploeg gekocht. Hij is donkergroen met lichtgroene schouders. Op de grote zijde van het hemd zijn geometrische patronen aangebracht die doen denken aan Afrikaanse stoffen. Daarnaast staat het logo met een brullende leeuw in groen, geel en rood erop, kleuren die mij doen denken aan de Senegalese vlag.


There's more

Ahilan Ratnamohan & Globe Aroma

Le Maillot – One Size Fits All

performance dans

Le Maillot – One Size Fits All
Le Maillot – One Size Fits All

performance

vr 26.11 - zo 28.11.21

Vertrekkend van het trekken aan een voetbalshirt – waarmee je in een match contact houdt met je tegenstander, en wat typisch gezien wordt als agressief spel – proberen Ahilan Ratnamohan en een groep performers deze handeling tot het uiterste te drijven, het agressieve, competitieve karakter ervan te ontkrachten, om tot iets nieuws te komen. Op die manier krijgen voetbalshirts een nieuwe betekenis.