In Cinema Dialogue houden Monika Gintersdorfer en Knut Klaßen de schijnbaar apolitieke Millennium Development Goals van de Verenigde Naties kritisch tegen het licht. Ze plaatsen het universalisme van het VN-programma tegenover de lokale realiteit van de stadsontwikkeling in Kinshasa tussen 2000 en vandaag.
Duik met de toonaangevende Belgische filosofe Isabelle Stengers en literair tijdschrift nY de wetenschap in. En het politieke denken. En de hekserij. Sprekers uit verschillende disciplines gaan in op Stengers’ uitnodiging om op een andere manier om te gaan met kennis en kennisproductie.
In haar succesvoorstelling All Ears tovert Kate McIntosh het toneel om tot laboratorium annex opnamestudio. In de stilte tussen de geluidsopnames stelt ze je vragen: wie zijn we als we alleen zijn, en wat lopen we mis in onze drang naar zelfverwezenlijking? Met ontwapenende flair en présence vermengt ze theater, variété, stand-up comedy, wetenschap en filosofie.
Als het waar is dat geld de wereld regeert dan is het misschien tijd dat het daarvoor verantwoording aflegt? Christophe Meierhans brengt het geld naar de rechtbank, niet om een magistraat om te kopen, maar om het een eerlijk proces te geven. Is het geld ‘an sich’ de schuld van alle ellende in de wereld? Of is het slechts een neutraal middel in de handen van mensen met slechte bedoelingen?
Pieter Ampe en Benjamin Verdonck brengen een ontwrichtende concertante van Vivaldi’s De Vier Jaargetijden. Op de scène trekken de seizoenen voorbij, maar het verloop is niet altijd zoals dat zou moeten. Een wonderbaarlijke, eindeloze epiloog laat je vervolgens verweesd en hulpeloos achter.
Met het journalistiek theaterproject HULP stelt Anoek Nuyens de Noord-Zuid problematiek op scherp. Geloven we eigenlijk nog in ontwikkelingssamenwerking? En welke koers moeten we varen anno 2017? Nuyens dwingt je na te denken over de waarde van ‘goed doen’ en medemenselijkheid, in een tijd waar het individu boven alles gaat.
The Permeable Stage is een 10 uur-durend onderzoeksproject, dat focust op de politiek van seksualiteit, en de relatie tussen de privésfeer en publieke sfeer. Je bent uitgenodigd om de hele dag te komen luisteren, kijken, discussiëren, eten.
Mette Ingvartsen onderzoekt de manier waarop we vandaag omgaan met het lichaam en seksualiteit. Ze leidt je doorheen video’s, performances, boeken, films, bewegingen, tekst en beeld en brengt zo de geschiedenis terug tot leven.
Stereotiepe opvattingen over vrouwen en mannen en over 'gender', zijn nog schering en inslag in onze samenleving. Ook de gerechtelijke wereld is daar niet immuun voor. Waaruit blijkt dat? Wat zijn de effecten daarvan? En hoe kan dat worden tegengegaan?
Tijdens de Britse bezetting van Egypte vallen soldaten Nazlat al-Shobak binnen. De dorpelingen beschuldigen de militairen van extreem wangedrag en de zaak komt voor een militaire rechtbank. Tussen de getuigen bevinden zich een twaalftal vrouwen die verkracht werden. Zig Zig is een documentaire theatervoorstelling die vertrekt van de transcripties van die moedige getuigenissen.