Hoe kunnen we anders en beter werken in de podiumkunstensector – vandaag en in de toekomst? Als onderdeel van het platform How to Live and Work Now?, startte SOTA een zelf-georganiseerde werkgroep op rond de hervorming van de sociale zekerheid voor kunstenaars. Op 27/02 gooit de reflectiegroep de deuren open: ze organiseren een (online) openbare discussie en collectief proces om zoveel mogelijk standpunten en reflecties over de hervorming van het kunstenaarsstatuut bijeen te brengen.
Wat geef je als kunstenaar door aan de volgende generatie, en op welke manier? Studenten van drie Brusselse kunstopleidingen leggen elkaars docenten op de rooster om zo tot de kern van de zaak te komen.
Als jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst, vertrekt Ecopolis voor deze nieuwste editie vanuit de vraag: ‘wat kunnen we doen aan de huidige ecologische uitdaging, en met welke middelen?’
De wereld is in volle verandering terwijl er tegelijk weinig aan te veranderen valt. De verleiding is groot om cynisch achterover te leunen – maar is dat niet gewoon een vorm van luiheid? Pleiten we niet beter voor een volwassen idealisme, zoals de Amerikaanse schrijfster en moraalfilosofe Susan Neiman dat doet?
Marli Huijer omschrijft haar praktijk als ‘tussendenken’: tussen de dingen van het leven staan en hierop reflecteren met een filosofisch blik. Deze bredere toegang tot filosofie staat in schril contrast met de academische wijsbegeerte voor ingewijden. Wat blijft er over van het pure denken als filosofie een louter praktische, alledaagse rol krijgt? Hoe houdbaar is deze positie voor een denker?
Hoewel het pure denken in onze maatschappij onder druk staat, blijft het gebruik van filosofische referenties populair. Binnen de podiumkunsten is Deleuze zo’n vaste waarde. Nu dringt de vraag zich op: hoe dicht staan we bij het authentieke gedachtegoed van een filosoof – en is dat dankzij of ondanks die referenties?
In het kader van Burning Ice organiseert beeldend kunstenaar Jaakko Pallasvuo een werktafel rond dat vage gevoel dat onze beschaving in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen. Bevinden we ons in een onvermijdelijke neergang, of zijn er verborgen voordelen eigen aan dit klimaat?
Het Brussels Studies Institute mobiliseert opnieuw een keurteam onderzoekers en denkers die hun kennis over Brussel met u zullen delen. Tussen de presentaties en discussies in, krijgt u korte optredens van Brusselse artiesten.