Toneelgroep Amsterdam / Ivo van Hove [NL]

Zomertrilogie

Zomertrilogie
Zomertrilogie

13.03 – 14.03.2010

Liefde in tijden van crisis

Na het succes van Romeinse Tragedies en Angels in America presenteert het Kaaitheater opnieuw een theatermarathon van Toneelgroep Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove brengt het hele ensemble op de been en gaat aan de slag met een lichtvoetige zedenkomedie van de 18de-eeuwse Italiaanse blijspeldichter Carlo Goldoni.

Zomertrilogie zoemt in op de materialistische excessen en amoureuze ontwikkelingen van een familie uit de gegoede burgerij. De rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op de jaarlijkse vakantie. Ook haar verloofde Leonardo en zijn zus Vittoria treffen voorbereidingen voor hun verblijf buiten de stad: zij zijn minder welgesteld maar kiezen ervoor op krediet te leven en mee te draaien in de mallemolen van consumptie, feesten en decadentie. Wanneer Giacinta ervoor zorgt dat ook haar aanbidder Guglielmo naar het buitenhuis komt, ontstaat een reeks komische situaties waarin Goldoni kritiek levert op de burgerlijke kortzichtigheid en het gebrek aan ware liefde en vriendschap.

‘Zomertrilogie is een cadeautje van Van Hove aan zijn spelers, en aan het publiek dat in sombere crisistijden misschien wel toe is aan enig amusement van niveau, met een bittere ondertoon.’ – de Volkskrant

‘Hoe fris een blijspel tweehonderdvijftig jaar na dato nog kan zijn, laat Toneelgroep Amsterdam met aanstekelijke lichtvoetigheid in de Zomertrilogie zien.’ – NRC

'Een eerst dolkomische maar finaal navrante zedenschets'. **** - De Morgen

'Toneelgroep Amsterdam toont zich eens te meer hét topensemble van de Lage Landen.' - De Standaard

Ivo van Hove maakt met Zomertrilogie opnieuw een avondvullende voorstelling met het hele ensemble, zoals eerder met Romeinse tragedies. Verder regisseert Van Hove dit seizoen de nieuwe voorstelling Teorema en zijn Opening Night, Kruistochten, Romeinse tragedies, La voix humaine en Angels in America opnieuw te zien. Van Hove ontving tal van prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Prijs van de Kritiek 2007 en in 2008, samen met scenograaf Jan Versweyveld, de Prosceniumprijs.

Toneelgroep Amsterdam is het stadsgezelschap van Amsterdam en het grootste toneelgezelschap van Nederland. Met 300 voorstellingen en 10 producties per seizoen is TA een toonaangevend en innovatief repertoiregezelschap van internationale allure dat wordt geleid door Ivo van Hove. Kern is een ensemble van 21 acteurs. Bekende voorstellingen zijn Romeinse tragedies, Het temmen van de feeks, Rouw siert Electra, Kruistochten, Opening Night, Scènes uit een huwelijk en recent nog Kreten en gefluister.

Carlo Goldoni (1707-1793) wordt beschouwd als een van de grootste blijspeldichters uit de theatergeschiedenis. Met stukken als De Knecht van twee meesters en Het koffiehuis brak hij met de traditie van de commedia dell’arte door herkenbare personages ten tonele te voeren die worstelen met hun eigen zelfbeeld en de verwachtingen van de burgerlijke maatschappij. Zomertrilogie is niet alleen een 18de-eeuwse komedie vol verrassende wendingen; het stuk houdt ons ook nu nog een spiegel voor. De gegoede burgerij wordt erin afgeschilderd als een verzameling op consumptie en genot gefixeerde individuen zonder gevoel voor verantwoordelijkheid.


Matinee Kadee: gratis workshop voor kinderen op 14/03 >>


by Carlo Goldoni | direction Ivo van Hove | Dutch translation Gerardjan Rijnders | dramaturgy Peter van Kraaij | scenography, lighting Jan Versweyveld | costumes Wojciech Dziedzic | with Barry Atsma, Kitty Courbois, Renée Fokker, Fred Goessens, Janni Goslinga, Marieke Heebink, Fedja van Huêt, Chico Kenzari, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Eelco Smits, Karina Smulders, Charlie Chang Dagelet | support Rabobank