Jean Luc Ducourt [Antwerp]

Works by 3/1

Works by 3/1
Works by 3/1

16.01 – 17.01.2009

Het democratische principe van de hedendaagse dans

Hoewel de hele carrière van de Franse, in Brussel werkende choreograaf en danser Jean Luc Ducourt zich totnogtoe afspeelde binnen het territorium van de hedendaagse dans, is hij steeds gefascineerd gebleven door de esthetiek en de streng gecodeerde bewegingstaal van het klassieke ballet. In 2002 realiseerde hij een onderzoeksproject met enkele klassieke danseressen van het Beierse Staatsballet in München. In juli 2008 gaat Works by 3/1 in première op het Szene festival in Salzburg: het eindstadium van een onderzoek waarvan eerder al enkele previews werden getoond, o.a. in juni 2008 in de Kaaistudio’s.

In Works by 3/1 staat er een trio van klassiek geschoolde mannelijke dansers op de scène én een klassieke danseres als vrouwelijk contrapunt. Ducourt beoogt in dit werk een soort van anatomie van de klassieke bewegingstaal, een idioom dat hij wil ‘besmetten’ met de abstracte en architecturale kwaliteiten van de moderne dans. Niet alleen het voortdurende streven naar perfectie trekt hem aan in de klassieke dans, maar ook de onophoudelijke pogingen om dat vormelijke stappenarsenaal te ‘vullen’ met expressiviteit. Het hiërarchische denken van het klassieke ballet wil Ducourt confronteren met het democratische principe van de hedendaagse dans waarin elke stap evenveel waarde heeft.


concept, choreography & lights Jean Luc Ducourt | music Liszt | with Christophe Carpentier, Ashley Chen, Rob Fordeyn, Anne-Linn Akselsen | co-production Kaaitheater, Charleroi-Danses, Szene Salzburg, Impulstanz Wien

En cause d'une blessure, la danseuse Aneta Zbrzezniak est remplacée par Anne-Linn Akselsen.