Het Toneelhuis, Wayn Traub [Antwerp]

Wayn Wash II: Jean-Baptiste

Wayn Wash II: Jean-Baptiste
Wayn Wash II: Jean-Baptiste

10.06 – 11.06.2005

De jonge regisseur, acteur en cineast Wayn Traub maakt furore met zijn rituele theater. In zijn Wayn Wash-trilogie behandelt hij drie christelijke iconen: Maria-Dolores, Johannes De Doper en – in het derde en nog te maken deel – Maria-Magdalena.

Wayn Wash II: Jean-Baptiste bestaat uit een theatervoorstelling, een tentoonstelling, de release van een cd en een film, dit alles geconcipieerd rond de figuur van een chansonnier, Jean-Baptiste. De eerste stap is de theatervoorstelling die in première gaat in september 2004.

Zowel inhoudelijk als vormelijk is Jean-Baptiste de verderzetting van Maria-Dolores. Op de scène twee actrices. Zij spelen een vos en een slang die op een vreemde manier een soort dierenfabel vertellen. Gelijktijdig krijgt men op een videoscherm een hedendaagse rechtszaak te zien. Op een tweede scherm zien we de ‘making of’ van de opnames van de eerste cd van de Franse chansonnier Jean-Baptiste.

Het wordt al snel duidelijk dat zijn muziek zowel de rechtszaak als de scène begeleidt en zodoende ook de verschillende media aan elkaar lijmt.


concept, direction Wayn Traub
music Wim De Wilde
set & costumes Fredy Porras
live acting, text Ludmilla Klejniak, Simonne Moesen, Wayn Traub
acting in the movie Jean-Benoit Ugeux, Jean Segani, Jean Debefve, Eric Kempeneers, Rodolphe Coster, Jeroen Willems, Jan Bijvoet, Marie Lecompte, Simonne Moesen e.a.
production Het Toneelhuis
coproduction Théâtre de la Ville (Paris), Vlaams Radio Orkest