Thierry Smits & Compagnie Thor [Brussels]

V.-Nightmares

V.-Nightmares
V.-Nightmares

07.11 – 21.11.2007

Erotiek, sacraliteit, lichamelijkheid

Van winter 2006 tot herfst 2007, vier seizoenen lang, werken choreograaf Thierry Smits en zijn Compagnie Thor aan de vier delen van V.- Nightmares, vier choreografische seizoenen. V. in de titel staat voor Vivaldi. In november 2007 worden in het Kaaitheater de vier apart gecreëerde delen voor het eerst op één avond samengebracht.

De vier jaargetijden van barokcomponist Antonio Vivaldi zijn vandaag uitgegroeid tot een klassieke hit, tot muzikaal behang. Het verzoete karakter van deze compositie wordt in V.- Nightmares ondergraven door er geluid/muziek uit andere, elektronische bronnen aan toe te voegen. Aan de vier seizoenen beantwoorden vier stemmingen, bepaald door meteorologische en natuurwetenschappelijke verschijnselen, zoals b.v. de stand van het licht. De veranderingen in de natuur worden bovendien in verband gebracht met verschillende lichaamstoestanden van de mens. In ICE (winter) is het verstijven, het stoppen van levensfuncties de invalshoek. De materie ‘ijs’ is in al haar verschijningsvormen aanwezig, de dood, de kleuren zwart en wit zijn alomtegenwoordig. Fluid Mechanics (lente) concentreert zich op de lichaamssappen, op de seksuele begeerte: een wereld die in kleuren openbarst. In TAN (zomer) zijn uitdroging, afschilfering aan de orde en in Moss & Mould (herfst) staan degradatie, verslappen, bederf centraal.

In de vier opeenvolgende tactiele werelden bewegen zich vier dansers, maar er zijn ook voorwerpen, zich transformerende materies, een soundscape, een lightscape, een landscape… Het werk van Thierry Smits situeert zich op de grens tussen dans en performance, tussen pure dans en theatraliteit. Het verbindt mystiek met erotiek, sacraliteit met lichamelijkheid.


choregraphy Thierry Smits
dancers Benjamin Bac, Lucius Romeo-Fromm, Michael Sears, Erica Trivett
music Antonio Vivaldi, The Four Seasons
soundscape, composition Maxime Bodson
texts Caroline Lamarche, Peter Verhelst
scenography, props Peter Maschke
light design, technical coordination Thomas Beni
dramaturgy, images Jacques André
costumes Olivier Bériot
assistant costumes Luc Gering, Samira Benali
production Compagnie Thor
in association with Kaaitheater (Brussels), Théâtre de la Balsamine (Brussels), CNCDC (Châteauvallon)
support Ministère de la Communauté française de Belgique, Service de la Danse;
Commissariat général aux Relations internationales de la Communauté française de Belgique