How to recognize, fight and prevent domestic abuse?

Triene Mie Lecompte, Anne Groenen, Olivier Slosse & Annabelle van Nieuwenhuyse 

Triene Mie Lecompte, Anne Groenen, Olivier Slosse & Annabelle van Nieuwenhuyse 
Triene Mie Lecompte, Anne Groenen, Olivier Slosse & Annabelle van Nieuwenhuyse 

12.03.2022

Een van de meest schadelijke gevolgen van de pandemie is de sterke toename van huiselijk geweld over de hele wereld. In dit gesprek vragen we twee professionals uit het veld Triene-Mie Le Compte en Anne Groenen om de realiteit van huiselijk geweld, zoals die in de performance Domestic Violence van Markus Öhrn wordt geschetst, vanuit hun perspectief te belichten. Ten slotte nodigen we Olivier Slosse uit, de korpschef van de politiezone Brussel-Noord die een belangrijke rol speelde in de oprichting van het Zorgcentrum na Seksueel geweldom toe te lichten hoe de stad Brussel tot nu toe het probleem heeft bestreden, en welke uitdagingen en kansen er nog in het verschiet liggen. Annabelle Van Nieuwenhuyse modereert het gesprek.

•  Triene-Mie Le Compte, ervaringsdeskundige, en Anne Groenen, wetenschapper en bemiddelaar, komen op voor het beschermen van vrouwen- en kinderrechten. Zij doen dit specifiek met betrekking tot partnergeweld, waarbij ze informeren, sensibiliseren en motiveren om de geweldcirkel te doorbreken. Samen schreven ze het boek Als liefde overleven wordt - de vele gezichten van partnergeweld.


Deze workshop is onderdeel van een ruimer programma dat is georganiseerd rond de performance Domestic Violence. Ontdek het overzicht hieronder.

Vrijdag 11 maart:

18:30 - 00:00: Expo

19:00 - 00:00: Performance Domestic Violence

 

Zaterdag 12 maart:

Snacks en drankjes worden voorzien

11:00 - 23:00: Expo

11:00 - 13:00: Workshop Socratische dialoog met Axel Pleeck over het (on)geëigend gebruik van geweld in de kunst

13:00 - 14:30: Pauze (lunch ter plaatse te koop)

14:30 - 16:30: Panel gesprek tussen Triene Mie Lecompte, Anne Groenen, Olivier Slosse & Annabelle van Nieuwenhuyse

17:00 - 22:00: Performance Domestic Violence

22:00 - 23:00: Nagesprek met Markus Öhrn 

 

Doorlopende Expo 

• Expo van Teresa Sdralevich en Lungomare 

• Bibliotheek van Rosa VZW

There's more

Markus Öhrn

Domestic Violence

performance

Domestic Violence
Domestic Violence
LaVallée
vr 11.03 - za 12.03.22

Een doodgewone huiskamer met IKEA-meubels blijkt een broeihaard voor verschrikkelijke pijn en lijden. Statistieken en rechtszaken rond huiselijk geweld zijn de basis voor deze vijf uur durende performance van twee acteurs en een pianist. Zonder dialoog ontleedt Markus Öhrn de banaliteit en brutaliteit van huiselijk geweld.

Art & Violence/Dangerous Liaisons

Axel Pleeck

workshop

Axel Pleeck
Axel Pleeck
LaVallée
za 12.03.22

In deze workshop duiken we diep in de kunst van de wreedheid. Het gebruik van geweld en wreedheid in kunst, zoals nu te zien in Markus Öhrns performance Domestic Violence, kent een lange geschiedenis. Vaak met het doel bewustzijn onder de bourgoisie te creeren door te shockeren. Zijn er juiste of onjuiste manieren om een publiek tot inzicht te dwingen?  

#SomethingIsWrong postercampagne

#SomethingIsWrong postercampagne
#SomethingIsWrong postercampagne

Nieuws

vr 25.02.22

Naar aanleiding van de Domestic Violence voorstelling van Markus Öhrn zette Kaaitheater samen met Lungomare een sensibiliseringscampagne op rond relationeel geweld. In het verlengde van de bestaande affichecampagne #qualcosanonva werden nieuwe affiches gemaakt in het Nederlands, Engels en Frans en werden er 750 exemplaren verspreid over de stad Brussel.