Boyzie Cekwana [ZA]

The Last King of Kakfontein

18.12 – 19.12.2018

Welkom in Kakfontein, waar het koninkrijk in duigen ligt. Het land met zijn steden van goud en bergen van diamant werd ooit door velen bewonderd en begeerd. Nu rest er slechts een stinkende kleptocratische kakistocratie, waar de laatste koning zijn plakkerige scepter zwaait. Met The Last King of Kakfontein reageert Boyzie Cekwana op de opkomst van populistische machthebbers in zijn eigen Zuid-Afrika en in de rest van de wereld. Hij wil de politieke leiders ontmaskeren die de democratie vooral zien als een manier om snel rijk te worden, en hun onderdanen beschouwen als louter objecten. Het is een reflectie op een wereld in verandering, die ten onder gaat aan een gebrek aan ideeën. Waar links niet alleen rechts wordt, maar rechts ook alsmaar gevaarlijker.

• Boyzie Cekwana is choreograaf en theatermaker. Hij groeide op in Soweto en woont en werkt vandaag in Durban. Cekwana ziet kunst als een vorm van politiek activisme en is een van de grondleggers van de moderne dans in Zuid-Afrika. Hij was eerder te gast in het Kaaitheater met Influx Controls: I wanna be wanna be.


choreography, scenography, lighting & costumes Boyzie Cekwana | performance & music Boyzie Cekwana (bass & noise) | singers Mandisa Nzama, Mzamo Siphika, Sifiso Khumalo