Voorraad BRXL Réserve

Taste & Meet

Taste & Meet
Taste & Meet

06.06 – 09.06.2012

Voedselproductie middenin de stad, het is dé trend van het moment. Van volkstuintjes en stadsbijen tot vertical farming en eetbare daken, aan initiatieven geen gebrek.

De redenen zijn divers maar urgent: het versterken van sociale cohesie, reduceren van voedselkilometers, waar-komt-het-eten-vandaan-educatie, klimaatverandering en behoud van groen in de stad. Op een ogenblik dat 50% van de wereldbevolking in verstedelijkt gebied woont, kan de bijdrage van deze ‘stadslandbouw’ aan het leefbaarder en duurzamer maken van de stad niet overschat worden.

Met Voorraad BRXL Réserve willen we tonen dat de Brusselse stadslandbouw leeft en potentieel heeft. Het project verenigt een aantal bestaande initiatieven. Elke dag om 18:00 stelt één van hen zich voor en kan er geproefd worden.

dinsdag 5/6
Le Début des Haricots + Cascoland: openingsreceptie Burning Ice

woensdag 6/6
Le Début des Haricots: Wilde planten
(presentatie van de resultaten van een workshop met Anja Van Geert*)

donderdag 7/6
Le Début des Haricots (Maarten Roels & Cyrille Claeys Bouuaert): Lactofermentatie**

vrijdag 8/6
Simon & Cyrille Claeys Bouuaert: Perpetuum compostae

zaterdag 9/6
Annemie Maes/Okno - bijenkorven in de stad & honing

Op zaterdagnamiddag begeleidt Maarten Roels (U-Gent) een bustocht langs een aantal stadstuinen en stadsboerderijen.

* Workshop: Wild Food Walk
Did you ever EAT the weeds, instead of just pulling them out of the ground while gardening? Every single one of the world's vegetables that can be found on the market was once a wild plant. There are many reasons why learning to look for wild  food is an adventure worthwhile: it's fun, it's free, it's a discovery of new delicious tastes, you'll be able to survive when it's necessary and you can impress your friends with wild food dinners!

We'll discover some of the many possibilities of urban wildcrafting. We'll go on a plant walk and collect edible plants that most people would consider 'weeds', such as nettles and dandelions. Together, we'll prepare some simple dishes and share our new knowlegde and wild food during a Taste & Meet.

Programme:
13h: meeting in front of Kaaitheater for a wild food walk on the terrains of Tour & Taxi, we'll be back by 15h
15h-18h: cooking workshop, we'll make things to eat and drink using wild plants, in the backstage kitchen of Kaaitheater
18h: Taste & Meet
The workshop is free, please book at tickets@kaaitheater.be

** Lactofermentatie
Fermentatie is een bijzonder ontwikkelingsproces dat zich spontaan voordoet. Wanneer je het beheerst, kan je er dus heel wat zaken mee doen: dranken maken zoals kefir, soda, kombucha, wijn en bier maar ook zuurdesembrood en alle soorten groenteschotels kan je laten fermenteren om hun smaak en voedende kracht te versterken en hun levensduur te verlengen. Het enige wat je nodig hebt is goed basismateriaal. We testen het samen uit met verschillende soorten bloem (van grootwarenhuis- ofte "Ersatz"-bloem tot je beste biodynamische, op wind aangedreven, trage steen gemalen bloem) en zien wat het resultaat geeft. Breng dus gerust je bloem mee en dan maken we komende donderdag een heuse fermentatieparty van.

 


in association with Le Début des Haricots, Centre d'écologie urbaine, Okno