Benjamin Verdonck [BE] Toneelhuis

Song for Gigi

Song for Gigi
Song for Gigi

15.03 – 18.03.2018

Theatermachinist

Tijdens het eerste luik van Song for Gigi zie je een opeenvolging van miniatuur-landschappen die één en dezelfde ruimte verbeelden, maar steeds op een ander moment in de tijd. Het tweede luik bestaat uit een quasi eindeloze reeks van panelen die verschijnen, verdwijnen, zich openen en sluiten – en op die manier in één en dezelfde ruimte voortdurend nieuwe omgevingen voorstellen. Tijdens deze visuele elegie neemt Benjamin Verdonck de rol van machinist op zich, die de transformatie van beelden in gang zet om er vervolgens in verloren te lopen. Een reeks toverdozen, sterren, zwarte sneeuw, worst, een vosje en muziek. Een huis, schaduwen, deuren die opengaan en toe. Een kinderlied, live begeleid door twee muzikanten, Bram Devens en Tomas De Smet.

• Benjamin Verdonck is acteur, schrijver, beeldend kunstenaar en theatermaker. Hij bespeelt zowel de reguliere theaterzaal als de publieke ruimte. Na one more thing en WE DON’T SPEAK TO BE UNDERSTOOD (samen met Pieter Ampe), het voorbije seizoen, komt hij nu ook met twee nieuwe voorstellingen naar het Kaaitheater: Song for Gigi en Het houten ezeltje.

'Degenen die als eersten de sterrenbeelden construeerden en vervolgens benoemden waren vertellers. Het trekken van een denkbeeldige lijn tussen een groepje sterren verleende er een beeld en een identiteit aan. De aan de lijn geregen sterren waren als gebeurtenissen die worden aaneengeregen door een verhaal. De voorstelling van de sterren als beelden veranderde natuurlijk niets aan de sterren zelf, en evenmin veranderde er iets aan de zwarte leegte eromheen. Wat er door veranderde was de manier waarop mensen de nachthemel lezen. Het probleem van de tijd is als het duister van de hemel. Elke gebeurtenis is een ingeschreven figuur binnen haar eigen tijd. Gebeurtenissen kunnen zich combineren en hun tijd kan gedeeltelijk samenvallen, maar de temporele gemeenschappelijkheid tussen gebeurtenissen strekt zich niet wetmatig uit buiten de combinatie. Een hongersnood is een tragische combinatie van gebeurtenissen. Waar de Grote Beer, die immers in een andere tijd bestaat, onverschillig onder blijft.'  – John Berger


van en met Benjamin Verdonck | decor Benjamin Verdonck i.s.m. Aidan Radier | muziek Bram Devens, Tomas De Smet | dramaturgie Marnix Rummens, Sven Roofthooft | lichtontwerp Lucas Van Haesbroeck | productie Toneelhuis

Kijk verder

Benjamin Verdonck

Het houten ezeltje

theater

Het houten ezeltje
Het houten ezeltje

productie

vr 01.12 - za 02.12.17

Wat begint als een lezing over Benjamin Verdoncks nieuwe boek even i must understand it, ontspoort op prettige wijze tot een voorstelling die je inwijdt in een of meerdere tafeltonelen. Hij presenteert een speelse gids bij het bochtige parcours van zijn atelier naar de scene, met verhalen, foto’s, films, een theatertje uit een doosje, een kat en muziek.