Stefaan Van Brabandt / De Verwondering & Bruno Vanden Broecke [BE]

Socrates

Socrates
Socrates

08.10.2019

‘Een leven dat zichzelf niet onderzoekt, is het leven niet waard.’ – SOCRATES

Socrates – ‘vader van de filosofie’ en leermeester van Plato – was de luis in de pels van de oude Atheners. Hij zette hen aan het denken door op ironische wijze hun vanzelfsprekendheden in vraag te stellen. Wat hem niet in dank werd afgenomen: op zijn 70ste levensjaar werd hij aangeklaagd en veroordeeld tot de doodstraf met de gifbeker. In deze theatermonoloog kruipt Bruno Vanden Broecke in de huid van een van de meest legendarische filosofen uit de geschiedenis. Enkele uren voor zijn dood blikt hij terug op zijn leven en denken. Het gedachtegoed van Socrates blijkt 2.400 jaar na datum nog niets aan waarde te hebben ingeboet.

Socrates was de eerste filosofenmonoloog die Stefaan Van Brabandt schreef en regisseerde, en in 2015 al in het Kaaitheater te zien. Later dit najaar kun je ook de herneming van zijn tweede filosofenmonoloog Marx meemaken.

‘Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2.400 jaar gestorven is…’ – Knack

‘De redeneringen van Socrates zijn zó actueel en prikkelend dat je verlangt naar een wekelijkse aflevering.’ – Theaterkrant


concept, tekst & regie Stefaan Van Brabandt | spel Bruno Vanden Broecke | productie De Verwondering | coproductie Het Zuidelijk Toneel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Arenbergschouwburg | dramaturgie Wannes Gyselinck | techniek Dimitri Joly

programmaboekje - programme de salle - evening programme

There's more

Stefaan Van Brabandt & Johan Heldenbergh

Marx

theater

Marx
Marx

theater

wo 04.12.19

Johan Heldenbergh-als-Marx blikt terug op een bewogen leven én denken. Waarin heeft hij zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? Kan zijn filosofie nog relevant en bevrijdend zijn? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid, wil Marx een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi zijn voor vrijheid en menselijke waardigheid.