Vlaams Theater Instituut

Metamorfose in podiumland NA de besluiten

Metamorfose in podiumland NA de besluiten
Metamorfose in podiumland NA de besluiten

30.08.2007

Sinds jaar en dag onderzoekt het Vlaams Theater Instituut (VTi) wat er op onze podia te zien is en hoe dat daar terechtkwam. Het leidde in juni tot de publicatie van een veldanalyse, Metamorfose in podiumland. Met dit onderzoek liet het VTi zien hoe ingrijpend de podiumkunsten haast ongemerkt zijn veranderd. Dit najaar denkt het VTi met sector en beleid na over de impact en de wenselijkheid van de metamorfosen.

Vooral de individualisering van podiumland vergt aandacht: hoe kan de artistieke praktijk van podiumkunstenaars in de toekomst het best worden ondersteund? Tijdens Het Theaterfestival wordt er een hele dag voor uitgetrokken. Die opent met vier workshops, gericht op specialisten, en eindigt met een stevig debat, open voor iedereen.

10:00 - 15:00: Vier workshops

1. Programmeren en communiceren
Tijdens het volgende seizoen organiseren VTi en Cultuur Lokaal een reeks gesprekken met programmatoren van cultuur- en kunstencentra. Voorbij de soms kunstmatige grens tussen kunsten en lokaal cultuurbeleid hebben programmatoren dezelfde noden: aan onderling overleg, aan nieuwe prikkels, aan bredere reflectie…. Tijdens Het Theaterfestival is een eerste sessie gepland. Wat is de impact van de metamorfosen op het programmeren van podiumkunst?

2. Werkplaatsen
De ‘werkplaatsen’ zijn een jonge categorie in het Kunstendecreet. Twee jaar na de eerste subsidieronde maken zij een stand van zaken op van hun plek in podiumland, als cruciale verbindingsschakel tussen kunstenaars en de rest van de podiumkunsten. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van werkplaatsen om podiumkunstenaars te ondersteunen?

3. Kunstkritiek
Hoe kan de kunstkritiek het vaak grillige parcours van podiumkunstenaars inzichtelijk maken voor een breder publiek? Onder de noemer Corpus kunstkritiek biedt het VTi vanaf het seizoen 2007-2008 een volledig jaartraject aan een tiental recensenten, die gedurende een seizoen elk tien kritische stukken schrijven over voorstellingen. Op Het Theaterfestival geven de deelnemers de aftrap van dit project, een partnerschap met Urban Mag*, Het Theaterfestival en deBuren.

Deze workshop wordt intern georganiseerd, niet mogelijk om in te schrijven.

4. Beoordeling en diversiteit
In het boek Tracks. Artistieke praktijk in een diverse samenleving worden succesfactoren van interculturaliseren genoemd: zelfreflectie, ontextualiseren, langetermijnperspectief, dialoog, innovatie. Kunnen die een richtlijn zijn voor de verfijning van beoordelingsvoorwaarden en criteria?

15:00 - 17:30: Debat – Metamorfose na de besluiten

We sluiten de dag af met een debat over de recentebesluiten van de tweejarige subsidies in podiumland. Hoe wordt het instrument van de tweejarige subsidie-enveloppe toegepast? Hoe verhoudt dit instrument zich tot andere mogelijkheden om het traject van podiumkunstenaars mogelijk te maken? Of: hoe kan de artistieke praktijk van podiumkunstenaars het best ondersteund worden?


Inschrijven voor de workshops en/of het debat is gratis - graag aanmelden via communicatie@vti.be