Aviel Verbruggen e.a.

Kernenergie. Maken we ons illusies?

Kernenergie. Maken we ons illusies?
Kernenergie. Maken we ons illusies?

19.05.2011

debatavond over kernenergie met Aviel Verbruggen, Eloi Glorieux, Dirk Vansintjan
+ performance door Davis Freeman/Random Scream
 
Sinds Fukushima staat het gebruik van kernenergie weer centraal in het publieke debat. En wie beter om de knuppel in het hoenderhok te gooien dan prof. Aviel Verbruggen, energie- en milieu-econoom aan de Universiteit Antwerpen en lid van het IPCC, het klimaatpanel van de VN.
 
Op uitnodiging van het Kaaitheater en het Masereelfonds presenteert hij een analyse van de manier waarop de kernlobby de media en de politiek stuurt. Hij maakt duidelijk waarom kernenergie geen duurzame maar wel een gevaarlijke en dure oplossing is. En hij stelt dat, mits voldoende politieke wil en intelligente duurzame investeringen, er genoeg alternatieven zijn voor kernenergie.
 
Eloi Glorieux (communicatiewetenschapper, stafmedewerker Greenpeace!) en Dirk Vansintjan (projectverantwoordelijke Ecopower) leveren commentaar. Waarna het publiek de tijd krijgt om vragen te stellen.

 
Na het debat brengt theatermaker Davis Freeman in het Kaaicafé de performance Seven Promises. Samen met acteur Jerry Killick speelt hij de rol van groene predikant en proberen ze het publiek te overtuigen om ‘duurzame’ beloftes te doen.

• Aviel Verbruggen (°1949) is energie- en milieu-econoom, doctor in de toegepaste economische wetenschappen en hoogleraar (Universiteit Antwerpen,1979). Hij studeerde systeemanalyse aan Stanford University en is voorzitter van het Departement voor Milieu, Technologie en Technologiemanagement. Verbruggen was voorzitter van de Milieu- en Natuurraad Vlaanderen (1991-1995) en concipieerde en redigeerde de Vlaamse milieu- en natuurrapporten (1993-1998). Hij is sinds 1998 lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het wetenschappelijke forum van de Verenigde Naties dat klimaatverandering bestudeert en in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.