NTGent/Peter Verhelst

Hotel Malaria

Hotel Malaria
Hotel Malaria

01.04 – 03.04.2015

Door een ander gezien te worden

Een oudere man en een jonge vrouw hebben een contract opgesteld en ondertekend. De man ontvangt de jonge vrouw in zijn huis. Zij zal er, zo zegt het contract, blijven ‘tot gebeurd is wat moet gebeuren’.

De voorstelling lijkt wel een film. Er zijn flashbacks. Er zijn ijldromen. Er zijn geluiden – Bangkok? Thailand? Er zijn gesprekken waarin zowel de man als de jonge vrouw zich blootgeeft. Is de vrouw een prostituee, is ze een verpleegster? En wat heeft het pleidooi van de man voor een excessief leven met haar te maken? Beiden maken het publiek medeplichtig aan de meest universele en tegelijk intiemste hunkering: door een ander gezien te worden. De voorstelling is een saluut aan de onlangs overleden Franse regisseur Alain Resnais.

Aansluitend tonen we een aantal installaties waarin Verhelst zijn artistieke verwantschap met beeldende kunstenaars als Johan Tahon en Maud Bekaert laat zien.

• Peter Verhelst is dichter, romanschrijver, toneelauteur, regisseur. Voor NTGent regisseerde hij o.a. de monoloogvoorstellingen Lex, Julius Caesar, Nero en Africa. Met Wim Opbrouck en Christoph Homberger creëerde hij in maart 2014 een verrassende Parsifal.

 


EXTRA: Aansluitend bij deze productie tonen we een aantal installaties waarin Verhelst zijn artistieke verwantschap met beeldende kunstenaars als Johan Tahon en Maud Bekaert laat zien. Wat zeker al in de Kaaistudio's te bezichtigen zal zijn: Meer van tranen, waarin een huilend gipsen beeld van Johan Tahon centraal staat: de vallende tranen vormen samen een waterpoel. In Huis van de druppelende stenen, een creatie van Verhelst en Bekaert, wordt het publiek uitgenodigd om wensbriefjes te schrijven en die vervolgens te verbranden. De as van deze briefjes wordt vermengd met druppels die uit stenen vallen en wordt op een beeld van Tahon gesmeerd.

Peter Verhelst is ook elke avond aanwezig voor een nagesprek met telkens een andere invalshoek.


tekst & regie Peter Verhelst | spel Lien Wildemeersch & Bert Luppes | muziek Kreng (Pepijn Caudron) | productie NTGent