Space [NL]

Holland Tsunami. Drowning in Europe

Holland Tsunami. Drowning in Europe
Holland Tsunami. Drowning in Europe

24.11 – 25.11.2009

Hilarische mockumentary

De klimaatopwarming leidt tot een merkelijke verhoging van de zeespiegel, Nederland verdwijnt geheel onder het water en alle 16 miljoen Nederlanders worden opgevangen door de gastvrije Hongaarse bevolking… Deze niet vrolijke veronderstellingen zijn het uitgangspunt van de wél vrolijke voorstelling Holland Tsunami. Drowning in Europe van de Nederlandse theatergroep Space.

Space omschrijft haar werk als ‘internationaal geproduceerde, interactieve kijkoperaties over identiteit’.De kern van de groep bestaat uit de Nederlander Luc van Loo en de Hongaarse Petra Ardai. Met Holland Tsunami creëren zij een nieuwe theatervorm die ze zelf als ‘mockumentary’ omschrijven: hoogwaardigheidsbekleders doen uitspraken, betrokkenen en ‘mensen van de straat’ worden geïnterviewd, specialisten komen aan het woord die allen zonder uitzondering in volle ernst meegaan in de niet vrolijke veronderstellingen. Het resultaat is een bijwijlen hilarisch spektakel, dat ondanks zijn fictieve invalshoek heel wat ‘waarheden’ onthult over de Nederlandse en de Hongaarse identiteit en over de moeilijkheden van het multicultureel samenleven in het algemeen.

De mockumentary bevat o.a. muzikale intermezzi, een les Hongaarse taal, een receptie en heel wat gefilmde fragmenten die door drie ‘vertellers’ op de scène in hun context worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er ‘on the spot’ een gesprek, een debat met het publiek.

In alle voorstellingen van Space maakt het publiek daadwerkelijk, actief en intensief deel uit van het dramaturgische concept en van de hier-en-nu-ervaring die zich die avond voltrekt. Spelen buiten de landsgrenzen is voor Space niet zozeer een zakelijke strategie als wel een intrinsiek deel van hun artistieke visie en hét middel om elke opvoering weer uniek te maken. Gezien dit uitgangspunt wordt immers elke avond aangepast aan de realiteit van het aanwezige publiek. Ook al blijft Holland Tsunami een ‘realistisch sprookje’ over de Nederlands-Hongaarse betrekkingen, er zullen ons vragen gesteld worden waar wij niet onderuit kunnen.

Lees het interview met Space in Agenda onder 'Extra'.
Je vindt er ook het programma en een videofragment.


Cursus theateranalyse #2: 'Theater & politiek'

Onze dramaturge Marianne Van Kerkhoven maakt je wegwijs in het hedendaagse theaterlandschap. Cursus op woensdag 25/11, van 18 tot 20u, voorafgaand aan Holland Tsunami. Met soep & brood. Meer info >>concept Space (Petra Ardai, Luc van Loo) | text Petra Ardai, Feico Sobel, Báint Solymosi | video Marloeke van de Vlugt, Ernst Süss | sound Luc van Loo | with Petra Ardai, Luc van Loo, Bojana Mladenovic | dramaturgy Nienke Rooijakkers, Anna Veres | research Feico Sobel, Eszter Babarczy | technique Udo Akemann | production Markell Helmann | co-production Talló Gergely | management Wilma Kuite | starring in the video: experts: Pieter Hilhorst, Joris IJzermans, András Hajós, Thuróczy Szabolcs; Dutch people in the Netherlands: Hoekstra family, Mr and Ms Timmermans, Duro Toomato, student home Idéfix, Anil Jagdewsing & Bas Jilesen, Klaas Wagenaar, Seher Sborucu; Dutch people in Legénd (Hungary): Runa Hellinga, Tonnie & Dianne and Hans & Annet, and their children | supported by Nederlands Fonds voor de Podium Kunsten+, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Low Fesztival Budapest, Workshop Foundation Budapest, Flórián Mıhely – Mozgóház Alapítvány, ÖKM, Artus, Független Színházak szövetsége, Webstar