Afua Hirsch [UK]

Conversation #2

21.01.2019

→ In deze reeks avondvullende gesprekken resoneert het begrip authenticiteit met het gedachtegoed van toonaangevende schrijvers, denkers en filosofen.

Afua Hirsch woont in het Verenigd Koninkrijk en is Britse. Haar huidskleur lokt echter voortdurend vragen uit over haar afkomst. In haar debuut Brit(ish): On Race, Identity and Belonging schrijft ze een subtiele persoonlijke geschiedenis – die tegelijk breder de geschiedenis van een land schetst. Wie kan en mag zich de Britse identiteit toe-eigenen? Onder het mom van ‘kleurenblindheid’ worden vandaag meer problemen veroorzaakt dan oplossingen aangereikt. Hirsch pleit voor verandering, en vooral: voor het ontwikkelen van een taal om over het onderwerp te praten. In haar boek analyseert ze de identiteitscrisis waarin de Europese samenlevingen zich bevinden.

• Afua Hirsch is schrijfster, journaliste en mensenrechtenactiviste. Ze schrijft onder meer voor The Guardian.


Het boek van Afua Hirsch is in het Nederlands verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact als Waarom ras ertoe doet.

Kijk verder

Didier Eribon

Conversation #1

talk

Conversation #1
Conversation #1

productie

ma 24.09.18

In zijn boek Terug naar Reims combineert Didier Eribon een autobiografische vertelling met een krachtige, sociologische analyse. Door in zijn eigen familiegeschiedenis te duiken, gaat hij na hoe het klassensysteem hun levensloop heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloedt.

Nina Power

Conversation #3

talk

Conversation #3
Conversation #3

productie

vr 08.03.19

In 2009 schreef Nina Power het boek One Dimensional Woman, over de hedendaagse portrettering van vrouwen. Sinds het verschijnen van het boek kwamen de #MeToo-beweging en andere, prangende feministische vragen op tafel terecht. Hoe blikt Nina Power vandaag – op Internationale Vrouwendag – terug op haar boek en oproep van toen?

Thijs Lijster

Conversation #4

talk

Conversation #4
Conversation #4

productie

ma 01.04.19

In onze huidige, complexe wereld zien we de maatschappij steeds meer als een ‘buiten-wereld’, meent de Nederlandse filosoof Thijs Lijster. Tegenover het idee dat geschiedenis iets is dat ons overkomt, breekt hij een lans voor het collectieve vermogen om geschiedenis te maken.