De Nacht van DWB

150 jaar DWB

150 jaar DWB
150 jaar DWB

03.12.2005

Het literaire tijdschrift DWB, ook bekend als Dietsche Warande & Belfort, bestaat honderd vijftig jaar en is daarmee, op De Gids na, het oudste literaire tijdschrift in ons taalgebied. DWB laat echter een opvallend jong en veelzijdig geluid horen. Zoals Piet Meeuse schreef in De Bezige Bij Krant: "Het is een heel beweeglijk en nieuwsgierig tijdschrift. Het snuffelt aan alles, het brengt proza en poëzie in zoveel variëteiten dat het je af en toe duizelt. En het lardeert dat met werk van beeldend kunstenaars dat vaak merkwaardig en soms adembenemend is. DWB is jong genoeg om zich overal op te storten en oud genoeg om zich niets aan te trekken van het denken in 'generaties'."

De 150ste verjaardag van DWB wordt gevierd met een literaire nacht waaraan de auteurs Koen Peeters, Kamiel Vanhole, Elma van Haren, Cees Nooteboom, Peter Verhelst en Ivo Michiels deelnemen; schrijfster Saskia de Coster brengt een videoperformance, dichter Peter Holvoet-Hanssen treedt op met de klezmerband Braboshinke en Stefan Hertmans met een jazztrio. En video-dj Leen Derveaux zal de nacht besluiten. 

Bij deze gelegenheid wordt een dubbelnummer van DWB gepresenteerd, met bijdragen van 150 hedendaagse auteurs aan wie werd gevraagd 'vijftien regels te schrijven waarover binnen 150 jaar nog zal worden nagedacht', en een boek met 23 cahiers van de beeldend kunstenaars die de jongste jaren een bijdrage leverden aan het tijdschrift. En ten slotte is er nog een 'crossover-expo' van Walter Swennen in Passa Porta vanaf 22/11.


avec Cees Nooteboom, Ivo Michiels & Peter Verhelst, Patricia De Martelaere, Saskia De Coster & video, Stefan Hertmans & een jazztrio, Elma Van Haren, Peter Holvoet-Hanssen & de klezmerband Braboshinke, Koen Peeters & Kamiel Vanhole, video-dj Leen Derveaux & Johan Cambré