Podiumkunsten in de jaren 80

Toneelstof III - The Wonder Years

Toneelstof III - The Wonder Years
Toneelstof III - The Wonder Years

30.08.2009

There is no translation available in your language.

Soms kan het helpen ook eens achteruit te blikken. Waar komt ons theater vandaan? Wat leverde het op? Op vorige festival-edities plooide Toneelstof al de jaren zestig en zeventig open, nu zijn de jaren tachtig aan de beurt: de ground zero van de Vlaamse podiumkunsten. Een hele generatie, geboekstaafd als de Vlaamse Golf, veroverde het buitenland met allerlei experimenten, bijzondere grenservaringen, diepe tekstanalyse en een nieuwe kijk op het lichaam. Na de jaren tachtig leek niks nog hetzelfde.

Toneelstof III – The Wonder Years wordt een gevulde avond die op deze tijd terugblikt, door de bril van ruim twintig jaar later.
Wat waren de verdiensten? Heeft de vernieuwing van toen enkel positieve effecten gehad? Waarvan hebben we vooral een mythe gemaakt?

Het eerste deel van de avond zwaait de jaren tachtig open als een boek met vele (bewegende) plaatjes. Na een inleidende voorstelling van het decennium als sociaal-politiek tijdsvak gaan Karlien Vanhoonacker en Wouter Hillaert van Toneelstof in gesprek met Frie Leysen, Pol Dehert, Wim Vandekeybus en anderen. Didi de Paris sluit het gelag met zijn beeld van toen.

In het tweede deel wordt de splinternieuwe Toneelstof-dvd over the eighties gepresenteerd, vol vergeten beeldmateriaal dat Toneelstof een jaar lang uit de kelders van de VRT en andere archieven opdiepte. Geert Opsomer, John Zwaenepoel en Joost Vandecasteele geven hun kijk op het materiaal. Stef Lernous en Maria-Clara Lobos gaan er artistiek mee aan de slag.
Beleef uw jeugd opnieuw, of leer uw artistieke ouders kennen! Toneelstof is een meerjarig erfgoedonderzoek van Thersites, Vereniging van Vlaamse Podiumcritici, naar het visuele geheugen van het Vlaamse theater. Vanaf de jaren zestig wordt per decennium een dvd en een speciaal nummer van theatertijdschrift Documenta gepresenteerd, samen met een 25-tal interviews met eigentijdse getuigen op www.toneelstof.be.

Dvd en publicatie worden op de Toneelstof-avond samen te koop aangeboden of zijn achteraf te bestellen via www.toneelstof.be.


Met de steun van de Vlaamse Overheid