VIDEO: Thijs Lijster

There is no translation available in your language.

→ In deze reeks avondvullende gesprekken resoneert het begrip authenticiteit met het gedachtegoed van toonaangevende schrijvers, denkers en filosofen.

In onze huidige, complexe wereld zien we de maatschappij steeds meer als een ‘buiten-wereld’, meent de Nederlandse filosoof Thijs Lijster. Omdat het een plek is waarover we geen controle uitoefenen, keren we de blik inwaarts. Het resultaat? Collectief narcisme, de ‘Ikeaficatie’ van de samenleving, en de tendens dat scherpe opinies meer waard zijn dan weloverwogen oordelen. Deze strategie, die Lijster in zijn essaybundel ‘de grote vlucht inwaarts’ noemt, is volgens hem gedoemd te mislukken. Tegenover het idee dat geschiedenis iets is dat ons overkomt, breekt hij een lans voor het collectieve vermogen om geschiedenis te maken.

Moderator: Wannes Gyselinck

• Thijs Lijster is filosoof en docent. De essaybundel De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld verscheen in 2016. Dit voorjaar verschijnt zijn tweede boek: Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie.

There's more

Thijs Lijster

Conversation #6: over de grote vlucht inwaarts

talk

Conversation #6: over de grote vlucht inwaarts
Conversation #6: over de grote vlucht inwaarts

talk

Mon 01.04.19

According to Dutch philosopher Thijs Lijster, in today’s complex world, we increasingly think of society as an ‘outside world’. Against the idea that history is something which happens to us, he champions the collective ability to make history.