18>29/03/2015

Performatik 2015

festival_performatik2015_site.jpg

Performatik 2015: Breaking the frame

De vierde editie van Performatik, de Brusselse biënnale van de performancekunst, telt twee ‘transfers’ om u tegen te zeggen. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker herdenkt dans als een tentoonstelling in WIELS. Een omgekeerde beweging maakt beeldend kunstenares Joëlle Tuerlinckx. Op basis van haar immense archief maakt zij een theatervoorstelling, waarvan in het Kaaitheater de integrale versie te zien zal zijn.

Performatik kiest resoluut voor het boeiende tussengebied tussen podiumkunsten en beeldende kunst. Bindend element is telkens het live gebeuren, de ontmoeting tussen u en de performer, in het hier en nu. We werken daarvoor samen met tal van partners in de stad – Argos, Beursschouwburg, Bozar, CENTRALE, Don Verboven Exquisite Objects, Passa Porta, Q-O2, Zsenne art lab, WIELS en workspacebrussels – die elk hun eigen expertise inbrengen. Ook de publieke ruimte wordt ingenomen: de straten door Esther Ferrer, de ‘grande dame’ van de Spaanse performance art, de pleinen door de Bouillon Group, een jong Georgisch collectief. Zij doen, na de biënnale van Venetië, Brussel aan met een performance die onze relatie met de drie monotheïstische godsdiensten verbeeldt.

Openen doen we met de eerste grote creatie voor het theater van de Duitse kunstenares Ulla von Brandenburg. Zij voert ons terug naar het gedachtegoed van de utopisch socialist Saint-Simon, samen met het Brussels Brecht-Eislerkoor.

Performance laat zich niet vangen in één categorie. Marthe Ramm Fortun neemt u mee op een ‘conversatieperformance’ in Bozar, Christian Bakalov ontneemt je het zicht in een parcours doorheen de Kaaistudio’s. Nogal wat kunstenaars reageren op onze hypersnelle tijd via rituelen die ons uitnodigen om tijd te nemen: de ceremonie van Béatrice Balcou, de ‘square dance’ van Germaine Kruip, de twaalf dagen durende pianoperformance van Marino Formenti waarin kunst en leven, privaat en publiek versmelten.

Het ontregelen van kijkposities (theatrale toeschouwer, museale kijker) is inherent aan het grensoverschrijdende genre dat performance is. Dat is het onderwerp van de nieuwe productie van Xavier Le Roy en van de expo van kunstenaar Benoît Félix, die ook tekende voor het festivalbeeld.

Performatik zoekt grenzen op, ontrafelt codes en stimuleert ontmoetingen tussen verschillende kunstwerelden. Schuif gerust aan bij één van de vele salons waar we samen met curatoren, kunstenaars en critici discussiëren over onze ervaringen. Welkom!


Performatik 2015 is een festival van het Kaaitheater i.s.m. Argos centre for art and media, Beursschouwburg, Bozar, CENTRALE for Contemporary Art, Don Verboven Exquisite Objects, Passa Porta, Q-O2, WIELS, workspacebrussels & ZSenne art lab


Anne Teresa De Keersmaeker | Bára Sigfúsdóttir & Noémie Goudal | Beatrice Balcou | Benoît Félix | Christian Bakalov | Collective 三 (3) | Donatien Grau | Esther Ferrer & Emilio López-Menchero | Gaëtan Rusquet | Germaine Kruip | Grace Schwindt | Hans Ulrich Obrist | Heine Avdal & Yukiko Shinozaki/fieldworks | Hendrik Folkerts | Ivo Dimchev | Joëlle Tuerlinckx | Jonathan Burrows & Matteo Fargion | Karel Verhoeven & Yannick Franck | Manon de Boer & George van Dam | Marino Formenti | Marthe Ramm Fortun | Philipp Gehmacher | Ryoko Akama, Rie Nakajima, Miki Yui | Shannon Jackson | The Bouillon Group | Ulla von Brandenburg | Xavier Le Roy


© image: Benoît Félix, videostill Dessine ce par quoi tu passes/ passe par ce que tu dessines, 2010


Lees hier de tekst van Pieter T' Jonck over Performatik 2013 >>Ticketshop
Sainctelettesquare 19 - 1000 Brussel
T 02 201 59 59
F 02 201 59 65
E tickets@kaaitheater.be

Open van dinsdag tot vrijdag van 11 tot 18u;
op zaterdag 21+28/03 van 12:00 tot 20:00u;
op zondag 22/03 van 12:00 tot 20:00 en zondag 29/03 van 12:00 tot 17:00 (enkel telefonisch)

Deze pagina afdrukken
performance/muziek
Zsenne art lab
Marino Formenti
18/03/2015 ... 29/03/2015

PERFORMATIK 2015 - Gedurende twaalf dagen trekt pianist en dirigent Marino Formenti zich terug in de ruimtes van Zsenne art lab. Hij woont en slaapt, eet en speelt er de hele dag, muziek en stilte wisselen elkaar af, tijd en ruimte vloeien in elkaar over.

expo
Argos
Argos presents
18/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In haar werk heeft Grace Schwindt het vaak over historische gebeurtenissen en sociale relaties. Daarbij laat ze fictie en non-fictie door elkaar lopen. Voor Performatik 2015 selecteerde Argos uit eigen collectie een reeks recente werken, die worden vertoond in de tentoonstellingsruimte van Argos zelf. Daarnaast wordt in de Kaaistudio’s Only a Free Individual Can Create a Free Society in première vertoond.

performance
Kaaistudio's
Ulla von Brandenburg
18-19/3/2015

PERFORMATIK 2015 - De Frans-Duitse kunstenares Ulla von Brandenburg presenteert haar eerste grote theaterperformance: een gezongen stuk voor vijf acteurs en het Brussels Brecht-Eislerkoor, een soort ‘reenactment’ van de vieringen van de saint-simonisten in het Parijs van de jaren 1830.

In het
lezing/debat
Kaaistudio's
Shannon Jackson & Hendrik Folkerts
18/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Schuif aan bij één van de vele salons waar we samen met artiesten, curatoren en critici discussiëren over de dialoog tussen podiumkunsten en beeldende kunst. Tijdens dit openingssalon gaan academica Shannon Jackson (UC Berkeley) en curator Hendrik Folkerts (Stedelijk Museum Amsterdam, Documenta 14) in gesprek. Criticus Pieter T'Jonck modereert.

In het Engels
expo
Kaaitheater, Kaaistudio’s & CENTRALE
Kaaitheater presents
18/03/2015

PERFORMATIK 2015 - Dubbelzinnigheid, humor en grensoverschrijding typeren het werk van beeldend kunstenaar Benoît Félix. Tijdens Performatik toont hij zeven videoperformances. Daarin speelt hij zelf de rol van iemand die iets maakt of tekent en laat hij zien hoe het object of het getekende vervolgens zijn eigen weg gaat, onafhankelijk van zijn maker.

expo
WIELS
Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas & Ictus
19/03/2015 ... 29/03/2015

PERFORMATIK 2015 - Kan een choreografie worden uitgevoerd in de vorm, de tijd, de ruimte en de voorwaarden van een tentoonstelling? Anne Teresa De Keersmaeker herschrijft Vortex Temporum voor een museale ruimte, met name WIELS. Zij her-denkt de dans als een negen weken durende tentoonstelling, doorlopend toegankelijk voor het publiek.

lezing/debat
Kaaistudio's
Ulla von Brandenburg, Joachim Saxenborn, Béatrice Balcou
19/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Ulla von Brandenburg, Joachim Saxenborn, Béatrice Balcou and Karel Vanhaesebrouck (moderator).

In het Engels
performance
Bozar
Marthe Ramm Fortun
20-21-22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Marthe Ramm Fortun selecteert een aantal portretten uit drie Bozar-tentoonstellingen en nodigt u in haar conversatieperformance uit om die te herinterpreteren. Ze zoekt naar mensen en schilderijen die hun tijd of medium overstijgen en een link leggen met vandaag.

In het Engels
dans/performance/muziek/film
Kaaistudio's
Jonathan Burrows & Matteo Fargion / Manon de Boer & George Van Dam
20/3/2015

PERFORMATIK 2015 DOUBLE BILL - Body Not Fit For Purpose is het eerste openlijk politieke werk van choreograaf Jonathan Burrows en musicus Matteo Fargion. Uitgangspunt is de nutteloosheid van dans om iets van enig echt belang uit te drukken, en tegelijk de inherente, glorieus gekke radicaliteit van de poging daartoe. Met sequenza brengen kunstenaar Manon de Boer en violist en componist George van Dam een programma van live performances en films rond vier composities voor soloviool.

In het Engels
lezing/debat
Kaaistudio's
Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Manon de Boer, George Van Dam
20/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Manon de Boer & George Van Dam in a relaxed atmosphere. Moderator: Pieter Van Bogaert.

In het Engels
expo
Bozar
Anne Teresa De Keersmaeker
21/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In Bozar stelt Anne Teresa De Keersmaeker tekeningen ten toon: geometrische basispatronen van haar choreografisch werk, van Fase (1982) tot Vortex Temporum (2013).

lezing/debat
CENTRALE for contemporary art
Esther Ferrer, Emilio López-Menchero, Bouillon Group, Germaine Kruip, Marthe Ramm Fortun & Shannon Jackson
21/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Esther Ferrer, Emilio López-Menchero, Bouillon Group, Germaine Kruip, Marthe Ramm Fortun & Shannon Jackson. Moderator: tbc

In het Engels
performance
Don Verboven Exquisite Objects
Béatrice Balcou
21-26/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Sinds 2013 werkt de Franse kunstenares Béatrice Balcou aan een reeks Untitled Ceremonies. Als reactie op onze hypersnelle tijd, introduceren de ceremonies een verstilde aandacht voor kunst. Door het langzaam onthullen, kijken naar en contextualiseren van één enkel kunstwerk nodigt de kunstenares ons uit om tijd te nemen.

theater/performance
Kaaitheater
Joëlle Tuerlinckx
21/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Beeldend kunstenaar Joëlle Tuerlinckx maakt een ‘totaalspektakel’, waarbij ze put uit haar immense archief. Een deel van dat archief – beelden waarmee zij de wereld ‘theatraliseert’ – lag aan de basis van haar indrukwekkende solotentoonstelling in WIELS.

performance
outdoors, on differenct locations in the city
The Bouillon Group
21-22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Elke religie heeft rituele handelingen. Eeuwen geleden kenden gelovigen het spirituele doel ervan, vandaag is de betekenis ervan niet voor iedereen duidelijk. The Bouillon Group wil de bewegingen van drie religies proberen te verstaan: islam, christendom en jodendom – de drie dominante godsdiensten in Georgië.

performance
CENTRALE + Zsenne art lab
Esther Ferrer & Emilio López-Menchero
22-28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In de CENTRALE loopt een tentoonstelling van de Spaans-Brusselse kunstenaar Emilio López-Menchero met een werk van Esther Ferrer, pionier van de performance art. Tijdens Performatik trekken ze beiden de stad in voor de performance Se hace camino al andar. Emilio López-Menchero brengt ook de soloperformance Claquettes.

lezing/debat
WIELS
Anne Teresa De Keersmaeker, Xavier le Roy, Elena Filipovic
22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Anne Teresa De Keersmaeker and Xavier Le Roy in conversation, moderated by Elena Filipovic.

In het Engels
performance
Kaaistudio's
Gaëtan Rusquet
22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - De Franse scenograaf en kunstenaar Gaëtan Rusquet laat drie performers een constructie optrekken. Nog terwijl zij eraan bouwen, moeten ze zich teweerstellen tegen de vernietiging van hun bouwsel. Een trip doorheen de geschiedenis van een stad.

performance
Kaaistudio's
Heine Avdal & Yukiko Shinozaki/fieldworks
22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Heine Avdal en Yukiko Shinozaki, de meesters van mysterieuze voorstellingen op alledaagse locaties, gaan verder met het verkennen van de ruimte en hoe die een effect heeft op ons lichaam en op onze perceptie. Ze maken daarbij gebruik van een structuur van beweegbare objecten. De toeschouwer gaat op reis in zijn verbeelding en is helemaal klaar voor ontmoetingen met een zekere ‘dingheid’.

lezing/debat
Kaaistudio's
Gaetan Rusquet, Heine Avdal, Yukiko Shinozaki, Collective (3), Christian Bakalov
22/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Gaetan Rusquet, Heine Avdal, Yukiko Shinozaki, Collective (3), Christian Bakalov and Marnix Rummens (moderator).

In het Engels
performance
Kaaitheater
Collective (3) NAGAO, SCHAITL & COSTA
24/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In ||| (1) gaan drie kunstenaars elk op hun manier om met structuren. Ze focussen op beweging, geluid en beeld en zoeken het punt op waar hun acties samenvallen, synchroon lopen of gefaseerd worden.

language no problem
performance/muziek/lezing
Kaaitheater
Xavier Le Roy
24-25/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In deze nieuwe voorstelling creëert Xavier Le Roy drie situaties die de relatie tussen toeschouwers en acteurs minder vanzelfsprekend maken. De drie delen – een lezing, een voorstelling en een concert – worden gestuurd door het verlies van een protagonist. De acteurs en de toeschouwers rouwen samen. Dat leidt tot verzinsels en vreemde situaties...

lezing/debat
Kaaitheater
Xavier Le Roy, Benoît Félix & Miki Yui
24/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Xavier Le Roy, Benoît Félix & Miki Yui. Moderator: tbc

In het Engels
expo
Kaaitheater
Ivo Dimchev
24-25-28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Voor en na de voorstellingen in het Kaaitheater kan je foto's en videowerk bekijken van artist in residence Ivo Dimchev.

performance
Q-O2
Miki Yui / Rie Nakajima / Ryoko Akama
25/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Muziekwerkplaats Q-O2 presenteert drie Japanse artiesten die alle drie werken rond en met (kinetische) objecten en ruimtelijke waarneming. Drie performances waarin kleine dingen en aangelegenheden de hoofdrol spelen.

film
Kaaistudio's
Grace Schwindt
26/3/2015

PERFORMATIK 2015 - In haar film Only a Free Individual Can Create a Free Society (2014) evoceert Grace Schwindt de discussies waarvan ze getuige was in haar jeugd in Frankfurt, waar ze opgroeide in een links milieu. De tekst, die op verschillende manieren in de film wordt verwerkt, is gebaseerd op een interview met een activist uit de studentenbeweging in de jaren 1960 en 1970.

In het Engels
performance/expo
Kaaistudio's
Philipp Gehmacher
26/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Danser en choreograaf Philipp Gehmacher is een welbekende gast in het Kaaitheater, van zijn samenwerking met o.a. Meg Stuart en van zijn eigen werk. my shapes, your words, their grey kondigt hij aan als een tentoonstelling van een beeldende en choreografische beweging die de taal van objecten infecteert met de taal van het lichaam en de linguïstische taal en die hij laat plaatsvinden in het medium grijs, waarin alle kleuren vibreren.

In het Engels
lezing/debat
Kaaistudio's
Philip Gehmacher & Grace Schwindt
26/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Philip Gehmacher, Grace Schwindt and Victor Wang (moderator).

In het Engels
performance
Beursschouwburg
Karel Verhoeven & Yannick Franck / Bara Sigfusdottir & Noémie Goudall
27-28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Een poëtische performance over de complexe verhouding tussen mens en natuur. En een ontmoeting tussen de geheel eigen bewegingstaal van de IJslandse danseres Bára Sigfúsdóttir (P.A.R.T.S., 2011), het werk van de Franse kunstenares Noémie Goudal, dat illusie, scenografie en fotografie vermengt tot surreële landschappen, en de IJslandse muzikant Borko.

lezing/debat
Beursschouwburg
Karel Verhoeven, Yannick Franck, Bára Sigfúsdóttir & Noémie Goudal
27/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Conversation with Karel Verhoeven, Yannick Franck, Bára Sigfúsdóttir, Noémie Goudal and Tom Bonte (moderator).

In het Engels
dans/performance/lezing
Bozar
Germaine Kruip
28-29/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Met hun rituele, cirkelvormige dans trachten dansende derwisjen (soefimoslims) een staat van religieuze transcendentie te bereiken. Voor A Possibility of an Abstraction: Square Dance vroeg Germaine Kruip de derwisjen de cirkelvorm te doorbreken en vierkante patronen in het dansritueel te introduceren.

performance
Kaaistudio's
Christian Bakalov
28-29/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Voor zijn eerste eigen performance neemt Christian Bakalov (bekend van zijn werk bij Jan Fabre, Ivo Dimchev, Jérôme Bel e.a.) je mee op een anonieme tocht in het donker, een plek waar de grenzen onbepaald zijn. BRIGHT flirt met het bijna-duister en scherpt je zintuigen aan. Fosforescerende (waan)beelden stimuleren je verbeelding.

workshop
Kaaitheater
w wh at*
28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - De kunstenaars van de Brusselse organisatie w wh at* onderzoeken in deze workshop voor jongeren (vanaf 10 jaar) verschillende artistieke praktijken. Aan de hand van een aantal objecten, het eigen lichaam en voorbeelden uit de hedendaagse kunst, creëren we samen een nieuw beeld, met bijzondere aandacht voor de houding van het lichaam, voor beweging en stilstand, de verhouding ten opzichte van de ruimte en de relatie tussen lichaam, ruimte, object en publiek.

In het Nederlands
lezing/debat
Kaaitheater
Performatik Closing Salon
28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Hans Ulrich Obrist, codirecteur van de Serpentine Galleries in Londen en internationaal gerenommeerd curator, spreekt met criticus Pieter T'Jonck over zijn ervaring met het presenteren van performances.

In het Engels
performance/muziek
Kaaitheater
Ivo Dimchev
28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Performer en zanger Ivo Dimchev gaat in zijn voorstellingen vloeiend over van de ene gemoedstoestand naar de andere, van rockster naar prima donna. In Operville werkt hij zijn eigen versie van het concept opera uit. Verwacht vocale improvisaties vertrekkende van klassieke muziek, met meerdere zangers-performers op de scène.

In het Engels
varia
Kaaitheater
Vicuna & Kaaitheater present
28/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Join us for the closing party of Performatik.

lezing/debat
CENTRALE for contemporary art
Hans Ulrich Obrist & Donatien Grau
29/3/2015

PERFORMATIK 2015 - Kunst en literatuur waren vaak partners in crime, met name in de avant-gardebewegingen, maar vandaag lijken ze gescheiden werelden. Is dat zo? Of zijn er toch raakpunten? Gilles Collard (Pylône) gaat in gesprek met curator Hans Ulrich Obrist (Serpentine Galleries Londen en auteur van The Interview Project) en Donatien Grau (Oxford University en auteur van The Age of Creation).

In het Engels